Месец: mart 2023.

U severnom delu Mitrovice održana je nova sednica skupštine opštine, peta po redu nakon što su Srbi u novembru prošle godine napustili kosovske institucije. Današnju sednicu, takođe su obeležile januarske poplave koje su pogodile Kosovo, uključujući i severni deo Mitrovice, jer su prisustvovali i građani koji su bili pogođeni ovom nepogodom, a zbog toga što im pomoć od 300 hiljada evra koju je ova skupština usvojila na prethodnoj sednici još uvek nije pristigla.

Udruženje za zaštitu životinja „Šapa“ iz Kosovske Mitrovice organizovaće sutra u podne na šetalištu u ulici Kralja Petra protest zbog masovnog trovanja uličnih pasa.

Nakon prihvatanja Aneksa evropskog sporazuma ambasadori Francuske i Nemačke na Kosovu Olivije Gero i Jern Rode očekuju da Kosovo pokrene pregovore o formiranju Zajednice srpskih opština, a da se Srbija ne protivi članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama. S druge strane, Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative (NSI) i Ljuljzim Peci iz Kipred-a smatraju da se stvari na terenu ne odvijaju glatko i da aktuelni sporazum, zbog neodgovarajućeg upravljanja očekivanjima, može da proizvede čak i sukobe.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da izjava portparola Evropske unije (EU) Petera Stana da dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli oko registarskih tablica nema krajnji rok, predstavlja potvrdu da je zvanični Beograd “u pravu”.

Suđenje bivšem kosovskom lideru Hačimu Tačiju i još trojici optuženih za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti naglašava stalno prisutnu potrebu za pravdom 24 godine posle rata na Kosovu, saopštila je danas međunarodna organizacija Hjuman rajts voč (HRW).

Tokom protekle godine, listovi Informer, Alo, Večernje novosti, Kurir i Srpski telegraf objavili su na naslovnim stranama najmanje 1.174 manipulativna naslova, najčešće u vidu neutemeljenih ili pristrasnih tvrdnji, dezinformacija ili manipulacija činjenicama, pokazuje najnovija analiza Raskrikavanja.

Na prostoru nekadašnje Jugoslavije ima 158 slučajeva ubijenih i nestalih novinara od od 1991. do 1995. godine, ali podaci novinarskih udruženja pokazuju da to nije konačan broj, rečeno je na Konferenciji Udruženja novinara Srbije (UNS) “Tri decenije posle: šta znamo, a šta otkrivamo o nekažnjenim ubistvima novinara 1991. do 1995. godine”.

U novom izdanju emisije „Dogovor!?Radija Kim o hapšenjima i suđenjima Srba za ratne zločine, uzurpaciji imovine, postojanju navodnih spiskova, radu kosovskih sudova, nastavku suđenja u Hagu bivšim pripadnicima OVK, procesu suđenja osumnjičenima za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića govori advokat Dejan A. Vasić.

“Sporazum Beograda i Prištine od 23. novembra nema postavljeni krajnji rok, niti datum isticanja”, rekao je portparol službe za spoljne poslove EU Peter Stano na pitanje N1 o dogovoru dve strane o registraskim tablicama za koji se spekulisalo da ističe noćas u ponoć.

Nakon nekoliko krađa koje su zabeležene tokom prošle i ove nedelje u Opštini Gračanica održana je sednica Odbora za bezbednost. Predsednica opštine Ljiljana Šubarić apelovala je na Policiju, Kfor, Karabinjere ali i Oebs da daju sve od sebe kako bi pljačke prestale a počinioci pronađeni. Zbog nerešenih brojnih slučajeva sa sednice je zatražena smena komandira Policijske stanice Bratislava Trajkovića.

Petočlana porodica Milić iz Plemetine, kod Obilića pokradena je sinoć, a za sada nepoznati počinioci su prema rečima vlasnika Nikole odneli vredne alate.

Obe strane su krive što je napredak u pregovorima Prištine i Beograda spor, izjavila je novinarima Briselu izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo i poslanica Zelenih Viola Fon Kramon-Taubadel koja vidi obostranu krivicu za otezanje u pregovorima i potpisivanju.

Srbija se još nije uskladila sa odlukom Evropske unije (EU) o produžavanju restriktivnih mera u vezi sa akcijama koje potkopavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, upozoreno je iz Brisela.

Direktor Kancelarije za KiM reagovao je na izjavu premijera Kosova Aljbina Kurtija koji je rekao da neće dati dozvolu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da uđe na Kosovo navodeći da “Nervoza Aljbina Кurtija zbog dogovora u Ohridu, odakle se vratio bez ikakvog potpisa i priznanja od strane Beograda, ali sa obavezom formiranja ZSO, svakoga dana eskalira. Zato se sada uzalud junači da može da zabrani posetu predsednika Aleksandra Vučića srpskom narodu na Кosovu i Metohiji, iako se on tu ništa ne pita”.

Radio Kim će ove i naredne dve subote (1, 8. i 15. april) na Jutjubu emitovati epizode trodnevnog dokumentarnog serijala “Ključ” koji tretira teme bezbednosti, upotrebe srpskog jezika, zdravstva, školstva, lokalne administracije i Zajednice srpskih opština kao mogućeg rešenja za, između ostalog, pobrojane probleme Srba na Kosovu.