Месец: jun 2023.

“Кao i sve odluke do sada, i odluka o članstvu u Кosovskoj asocijaciji opština, koju je donela nelegalna i nelegitimna skupštinska većina opštine Severna Mitrovica je ništavna, i niko je ne smatra relevantnom među građanima opštine Severna Mitrovica”, saopštila je Srpska lista napominjući da Srbe zanima isključivo ZSO.

Nenad Rašić, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova strepi kako će se utvrđivati ko je i ko nije član “Civilne zaštite” i “Brigade sever”. Vlada Kosova je 29. juna ove dve organizacije proglasila terorističkim. Rašić je glasao protiv takve odluke. U intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže kako nije imao nikakvu informaciju da će se o tome uopšte govoriti na sednici Vlade, te kako je odluka donesena pod tačkom “razno”, bez popratne dokumentacije. Kosovski ministar smatra da je ta odluka ishitrena, i nada se da to neće imati posledice po opstanak Srba na severu Kosova, a koji, kako navodi, svakodnevno odlaze “zbog nesigurnosti”.

Posle SAD, i ambasade Nemačke i Ujedinjenog Kraljevstva izjasnile su se o proglašenju dve srpske organizacije terorističkim od strane Vlade Kosova. Iz Nemačke ambasade u Prištini za Klankosova.tv je rečeno je da je odluka doneta bez koordinacije ovom državom. Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva takođe navodi da Vlada Kosova nije koordinisala sa Londonom.

Na konferenciji Evropskog saveta o spoljnim odnosima sa istočnim Mediteranom usvojeni su zaključci, među kojima je i osuda najnovijih dešavanja na severu Kosova, kao i konstatacija da je od suštinske važnosti da se nastavi dijalog i implementira Aneks sporazuma kao i da se uspostavi Asocijacije opština sa srpskom većinom.

„Nikakvo pravo Priština nema ni po jednom važećem sporazumu, niti dogovoru da formira takozvanu Vojsku Кosova, niti da naoružava pripadnike tzv. kosovskih bezbednosnih snaga, uprkos svakodnevnim nastojanjima Aljbina Кurtija da zvecka oružjem i da se obračunava sa golorukim srpskim narodom“, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Mesec dana je prošlo od sukoba u Zvečanu kada je povređeno preko 50 Srba i 30 pripadnika Kfora. Od tada međunarodna zajednica pokušava da pronađe način da se situacija deeskalira. Premijer Kosova je do sada predložio dva predloga za smirivanje tenzija, prvi je sadržao pet tačaka i on nije prihvaćen od strane EU, a drugi osam. Miodrag Marinković, direktor NVO Casa ne veruje ni da će novi predlog Aljbina Kurtija biti podržan, jer „Priština ne čini nijedan potez“ koji bi vodio ka tome. Branimir Stojanović iz Srpskog nacionalnog pokreta veruje da će tenzije potrajati, dok analitičar Alen Meta veruje da im se bliži kraj.

Advokat Dejan Vasić uložio je zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu u Prištini, zbog potvrđivanja odluke o produženju mere sudskog pritvora njegovom branjeniku Slađanu Trajkoviću iz Kosovske Mitrovice, osumnjičenom za navodno izvršenje krivično dela ratnog zločina.

“Odlukom režima Aljbina Кurtija da nepostojeće organizacije ’Civilna zaštita’ i ’Severna brigada’ proglasi terorističkim su deo plana njegovog režima da stvaranjem izmišljenog, virtuelnog neprijatelja opravda nastavak političkog terora koji sa svojim specijalcima sprovodi na severu Кosova i Metohije kroz neosnovana hapšenja nevinih Srba, maltretiranje i zastrašivanje građana”, saopštili su iz Srpske liste povodom jučerašnje odluke Vlade Kosova da „Civilnu zaštitu“ i „Severnu brigadu“ proglasi terorističkim organizacijama.