Browsing: dijalog

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da uključivanje Venecijanske komisije nije predviđeno u okviru sporazuma iz 2013. i 2015. o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom, i da Priština treba da prestane sa kašnjenjem u ispunjavanju obaveza oko njenog formiranja, prenose prištinski mediji.

“Kurti je nastavio sa nelegalnom eksproprijacijom na severu Kosova i Metohije, iako je obustava tih protivpravnih radnji bila obaveza u koju se kleo dok se nadao prijemu u Savet Evrope, po istom modelu dezavuiše javnost i međunarodne predstavnike da ima dobru volju da nacrt Statuta ZSO šalje pred Ustavni sud”, navedeno je u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić razgovarao je sa ministrom inostranih poslova Češke Janom Lipavskim, kojem je preneo da nema napretka u dijalogu Beograda i Prištine zbog brojnih jednostranih poteza kosovskih vlasti.

Rezultati istraživanja „Kosovo – Srbija: drugačiji pristup“ koje je sprovedeno u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu, ukazuju da građani ne veruju kosovskim institucijama, ali i da bi o problemima Vlada Kosova trebala da razgovara sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Izraženo je i nezadovoljstvo bezbednosnom situacijom.

“KFOR je obavešten neposredno pre otpočinjanja operacije usmerene protiv ekspozitura Banke Poštanske štedionice koje se nalaze u severnim opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok”, saopšteno je medijima. Osoblje KFOR-a nije bilo uključeno u izvršenje operacije, napominje se.

Podsekretarka za javnu diplomatiju Elizabet Alen sastala se sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Prištini i razgovarala sa njim o bilateralnim odnosima SAD i Kosova, uključujući „zajedničku posvećenost jačanju bezbednosti, prosperiteta i multietničke demokratije Kosova“, saopšteno je medijima iz Stejt departmenta.