Browsing: KFOR

KFOR je obeležio četvrt veka „posvećenosti trajnoj bezbednosti širom Kosova i regionalnoj stabilnosti“, na svečanosti u Kampu „Filmski grad“ koji je i glavni štab ove vojne misije predvođene NATO-om, saopšteno je medijima.

Dva dana nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, okončanja ratnih sukoba i usvajanja Rezolucije 1244 SB UN-a, počelo je povlačenje jugoslovenskih snaga bezbednosti i dolazak NATO snaga i međunarodne civilne administracije. I dok Albanci ovih dana slave “Dan oslobođenja”, Srbi na Kosovu upozoravaju na konstantno iseljavanje i loše uslove života.

Pored vladajuće “semaforske koalicije” (SPD, Zeleni i Liberali), podršku predlogu nemačke vlade o produženju mandata misije KFOR-a na Kosovu su u prvom čitanju dale i opozicione demohrišćanske stranke, CDU i CSU.

Komandant misije KFOR-a pod vođstvom NATO-a general pukovnik Ozkan Ulutaš je rekao da KFOR pomno prati razvoj događaja u pogledu bezbednosti nakon nedavne izjave kosovskog ministra obrane Ejupa Maćedoncija u kojoj je naveo da je Srbija rasporedila tri brigade u blizini Kosova.

Godinu dana od sukoba u Zvečanu, situacija u ovoj opštini na severu Kosova je mirna. Međutim, prisustvo kosovskih specijalaca je i dalje vidljivo a na čelu opštine je ostao Iljir Peci, albanski gradonačelnik izabran na izborima koje su Srbi u aprilu prošle godine bojkotovali. Prema mišljenju sagovornika Kim radija ovaj događaj, kao i onaj u Banjskoj, uticao je na bezbednost i odlazak srpskog stanovništva.

Misija KFOR-a demantovala je navode iz izveštaja Međunarodne krizne grupe „Severno Kosovo: Potvrđivanje suvereniteta usred podeljenih lojalnosti“ o učestovanju u pregovorima o povlačenju grupe Srba, nakon sukoba u Banjskoj, u okolne šume gde su nestali. “Ovo je netačno. Ni u jednom trenutku KFOR nije bio uključen u navodne pregovore”, stoji u saopštenju.

Tačno pre godinu dana jake snage specijalne kosovske policije uvele su albanske gradonačelnike, uz upotrebu sile, u zgrade Privremenih opštinskih organa tri severne opštine – Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Dok je, predsednik Srbije držao miting u Beogradu, kojem je prisustvovao i veliki broj Srba sa Kosova zaposlenih u srpskim institucijama, ne severu Kosova usledila je nova kriza.

U izveštaju Komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine Severnoatlanske alijanse (NATO) koji je razmatran u Sofiji, navodi se da je misija KFOR na Kosovu, 24. septembra prošle godine, dogovorila sa napadačima koji su se povukli u manastir Banjska na severu Kosova, da se povuku na teritoriju Srbije, preneli su prištinski mediji.

“KFOR je obavešten neposredno pre otpočinjanja operacije usmerene protiv ekspozitura Banke Poštanske štedionice koje se nalaze u severnim opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok”, saopšteno je medijima. Osoblje KFOR-a nije bilo uključeno u izvršenje operacije, napominje se.