Browsing: Vlada Kosova

Ombudsman Naim Ćeljaj je objavio mišljenje u vezi sa procesom eksproprijacije u opštinama Leposavić i Zubin Potok, nakon što je pre tri nedelje kosovska vlada donela konačnu odluku o eksproprijaciji više nepokretnosti na Severu. Kako je naveo, “odluke kosovske vlade nisu imale odgovarajuću jasnoću u pogledu svrhe zbog čega se taj proces obavlja”.

Danas je godinu dana je od kako su kosovske vlasti zabranile uvoz srpske robe. Povod za ovu odluku bilo je hapšenje trojice kosovskih policajaca od strane srpskih vlasti. Umesto prehrambenih proizvoda iz Srbije koji su dominirali na Kosovu, na rafovima prodavnica u Gračanici i drugim sredinama poslednjih godinu dana mogu se naći artikli iz zemalja regiona.

Nedostatak podrške za pristupanje Savetu Evrope je najnoviji primer poteškoća i neizvesnosti oko konsolidacije pozicije Kosova u međunarodnoj zajednici, kao i odnosa sa saveznicima, piše Glas Amrike na albanskom jeziku. Edvard P. Džozef, ekspert u Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins kaže da kosovski lideri treba da odustanu od politike suprotstavljanja međunarodnoj zajednici i pogoršavanja odnosa sa srpskom zajednicom na Kosovu.