Browsing: Vesti

Misija KFOR-a demantovala je navode iz izveštaja Međunarodne krizne grupe „Severno Kosovo: Potvrđivanje suvereniteta usred podeljenih lojalnosti“ o učestovanju u pregovorima o povlačenju grupe Srba, nakon sukoba u Banjskoj, u okolne šume gde su nestali. “Ovo je netačno. Ni u jednom trenutku KFOR nije bio uključen u navodne pregovore”, stoji u saopštenju.

Iguman Svetih arhangela, arhimandrit Mihailo Tošić, pozdravlja decu, đake, nastavnike, goste i zastaje u pola rečenice, ne može više da govori… Zastaje jer ispred sebe vidi decu koja su u dva reda okružila i „obgrlila” ostatke velike Crkve Svetih arhangela. Ovaj hram i kompleks, koji je sredinom četrnaestog veka podigao srpski car Dušan, juče je prihvatio i ugostio čitav jedan, gotovo nepoznati svet, koji igra, peva, crta i piše.

U četvrtu nedelju po Vaskrsu, poznatu i kao Nedelja Raslabljenog, njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije, osveštao je crkvu posvećenu Svetoj Trojici u selu Rodelj kod Leposavića, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Tačno pre godinu dana jake snage specijalne kosovske policije uvele su albanske gradonačelnike, uz upotrebu sile, u zgrade Privremenih opštinskih organa tri severne opštine – Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Dok je, predsednik Srbije držao miting u Beogradu, kojem je prisustvovao i veliki broj Srba sa Kosova zaposlenih u srpskim institucijama, ne severu Kosova usledila je nova kriza.

U izveštaju Komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine Severnoatlanske alijanse (NATO) koji je razmatran u Sofiji, navodi se da je misija KFOR na Kosovu, 24. septembra prošle godine, dogovorila sa napadačima koji su se povukli u manastir Banjska na severu Kosova, da se povuku na teritoriju Srbije, preneli su prištinski mediji.

Sada poslanik narodnog parlamenta Republike Srbije ispred SNS Goran Rakić i član stalne delegacije Parlamentarne skupštine NATO, nekada je bio šef Srpske liste, registrovane u kosovskim institucijama, gradonačelnik, ministar i zamenik premijera „Vlade Republike Kosovo“. Danas je Kosovo za njega „južna srpska pokrajina“ i „takozvano“.

U znak završetka procesa Popisa stanovništva, porodičnih ekonomija i stanovanja na Kosovu, koji je počeo 5. aprila 2024. godine, Agencija za statistiku Kosova je u saradnji sa UNDP-om organizovala završnu ceremoniju ovog veoma značajnog državnog i društvenog procesa. Na ovoj ceremoniji učestvovao je premijer Kosova Albin Kurti, a prema njegovim rečima, prikupljeni podaci će doprineti donošenju boljih odluka, saopšteno je iz Kabineta premijera.

Nakon zanimljivih rasprava i panela na Godišnjoj skupštini (GS) Evropske federacije novinara (EFJ) u Prištini u petak, 24. maja, ipak je najvažnije da je jednoglavnom odlukom usvojen predlog rezolucije Udruženja novinara Srbije (UNS) o ubijenim, kidnapovanim i nestalim novinarima, a to je, kako je za Kim radio kazala predsednica Evropske federacije novinara Maja Sever, važna i iskrena podrška cele skupštine.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić uputila je pismo šefovima svih delegacija članica i pridruženih članica u Parlamentarnoj skupštini NATO, u kojem je ukazano da bi dodeljivanje statusa pridruženog člana Skupštini Kosova neupitno predstavljalo nagradu za Prištinu koja kontinuirano vrši nasilje i sistemsku diskriminaciju nad Srbima na Kosovu, kao i za opstruisanje Briselskog dijaloga.

Članovi delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO započeli su učešće na prolećnom zasedanju NATO sastankom sa lordom Markom Lankesterom, koji je izvestilac za nacrt izveštaja “Zapadni Balkan – obnovljeni bezbednosni izazovi na vratima NATO”, koji će biti razmatran na sastanku Odbora za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine NATO.