Browsing: Vesti

Prethodnog dana je Srbin iz sela Mogila u opštini Klokot, prilikom izvođenja radova u dvorištu, ispod ruševina stare kuće za koju, kako je kazao podnosilac žalbe, nenaseljena od 1999. godine, pronašao eksplozivnu napravu, saopštila je Kosovska policija.

Preduzeće „Lux“ je zakonit vlasnik objekta u kojem je bila smeštena redakcija lista Jedinstvo, a ne neko drugo lice, organizacija ili preduzeće. Privatizacija je izvršena još 2012. godine i prostorije su sada u vlasništvu Ekrema Pecija, saopštila je kosovska Agencija za privatizaciju u odgovoru za KoSSev. Za to vreme redakcija Jedinstva drži kolegijume na otvorenom.

“Prijem Кosova kao pridruženog člana Parlamantarne skupštine NATO, ogolio je svu politiku dvostrukih aršina Zapada koji je još jednom nagradio svoje čedo za sva kršenja sporazuma i teror nad srpskim narodom na Кosovu i Metohiji”, navedeno je u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića nakon što je Kosovo postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je da je “NATO sudbina Kosova” i da će prijem Kosova u Parlamentarnu skupštinu NATO-a kao pridruženog člana “obezbediti da se čuje glas naroda koji je najveći veliki pobornik te organizacije”.

Poslanik i predsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš navodi da nije slučajno što na naslovnim stranama dnevne štampe zasedanje Parlamentarne skupštine (PS) NATO u Sofiji na kojoj se odlučuje o tome da li će Skupština Kosova dobiti status pridruženog člana nije dobila toliko pažnje.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala ocenila je da je Srbija postala pretnja regionu Zapadnog Balkana i da bi zapadne demokratije trebalo da promene svoje strategije u odnosu na Beograd, javlja RTK.

Misija KFOR-a demantovala je navode iz izveštaja Međunarodne krizne grupe „Severno Kosovo: Potvrđivanje suvereniteta usred podeljenih lojalnosti“ o učestovanju u pregovorima o povlačenju grupe Srba, nakon sukoba u Banjskoj, u okolne šume gde su nestali. “Ovo je netačno. Ni u jednom trenutku KFOR nije bio uključen u navodne pregovore”, stoji u saopštenju.

Iguman Svetih arhangela, arhimandrit Mihailo Tošić, pozdravlja decu, đake, nastavnike, goste i zastaje u pola rečenice, ne može više da govori… Zastaje jer ispred sebe vidi decu koja su u dva reda okružila i „obgrlila” ostatke velike Crkve Svetih arhangela. Ovaj hram i kompleks, koji je sredinom četrnaestog veka podigao srpski car Dušan, juče je prihvatio i ugostio čitav jedan, gotovo nepoznati svet, koji igra, peva, crta i piše.

U četvrtu nedelju po Vaskrsu, poznatu i kao Nedelja Raslabljenog, njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije, osveštao je crkvu posvećenu Svetoj Trojici u selu Rodelj kod Leposavića, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Tačno pre godinu dana jake snage specijalne kosovske policije uvele su albanske gradonačelnike, uz upotrebu sile, u zgrade Privremenih opštinskih organa tri severne opštine – Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Dok je, predsednik Srbije držao miting u Beogradu, kojem je prisustvovao i veliki broj Srba sa Kosova zaposlenih u srpskim institucijama, ne severu Kosova usledila je nova kriza.