Browsing: Vesti

Lažna vest o martovskom pogromu koja se nakon 20 godina ponovo našla na portalu Radio telezvizije Kosova je lapsus, a srpska zajednica je pretrpela najveću štetu, ocenio je generalni direktor Radio televizije Kosova Škumbin Ahmetdžekaj na predstavljanju izveštaja o radu RTK za prošlu godinu u Medija centru u Čaglavici. Portal RTK live fukcioniše kao posebna platforma i nije u nadležnosti zaposlenih u RTK 2, potvrdio je on.

Na severu Kosova zatvoreno je šest filijala i Uprava za terzor. Aleksandar Šljuka iz Nove društvene inicijative (NSI) izjavio je da ovaj potez kosovskih vlasti može biti shvaćen kao unilateralnan i nekoordinisan. Predsednik Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević izrazio je zabrinutost za radnike i građane koji su koristili usluge Poštanske štedionice, naglašavajući da bi osnivanje Zajednice srpskih opština moglo rešiti ovu krizu.

“Sabor smatra da pitanje Kosova i Metohije predstavlja najvažnije pitanje o kojem je Sabor raspravljao jer je naša Crkva sa svojim narodom na mučeničkom Kosovu i Metohiji godinama izložena velikim pritiscima, napadima i neizvesnoj budućnosti”, saopštio je Sveti Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve nakon redovnog zasedanja održanog u Hramu Svetog Save u Beogradu od 14. do 18. maja 2024. godine.

“Vlada Kosova i dalje divlja i teroriše Srbe na Kosovu i Metohiji uz svakodnevni angažman specijalne jedinice Kosovske policije”, saopštili su iz Partije kosovskih Srba.

Premijer Srbije Miloš Vučević poručio je povodom akcije kosovske policije koja je izvršila upad u ekspoziture Poštanske štedionice i trezor u četiri opštine na severu Kosova da je to čin divljaštva. Upad je osudio i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Nakon obilnih padavina prošle noći, na teritoriji opštine Gračanica došlo je do izlivanja reke i potoka u pojedinim delovina u Lapljem Selu, Preocu i Gračanici. „Od ranih jutarnjih sati ekipa Javnih službi je na terenu i polako se sve vraća u normalu“, kazao je za Kim radio direktor javnih sližbi u Opštini Gračanica Vladica Trajković.

Dom kulture „Gračanica“, Narodna i univerzitetska biblioteka „Ivo Andrić“, Dom kulture „Stari Kolašin“ i PKC „Akvarijus“ organizuju promociju romana „Otkucaji duge“ autora Petra Todorovića i zbornika pesama „Đurđevdansko sastajanje“ Udruženja pisaca iz Kragujevca u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku i Gračanici.

“Očekuju nas velike klimatske promene, prirodne vremenske katastrofe od kojih nismo videli ni prvih 10 odsto, očekuju nas poplave svake godine, suše leti, poplave zimi”, upozorila je u emisiji Slobodno srpski ekspertkinja zaštite životne sredine prof. dr Jelena Đokić.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je u razgovoru sa ministarkom za porodicu i socijalni razvoj Katara Marijam bint Ali bin Naser Al-Misnad kazala da „Kosovo duboko ceni kontinuiranu podršku te zemlje, posebno u pomoći oko članstva u međunarodnim organizacijama, ali i za pružanje humanitarne pomoći tokom i nakon rata“, saopšteno je medijima iz njenog kabineta.

Ročište u slučaju Slađana Trajkovića iz Severne Mitrovice optuženog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom ratnih sukoba na Kosovu nastavljeno je ispitivanjem svedoka tužilaštva pred Osnovnim sudom u Prištini.