Browsing: Vesti

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, zajedno sa Kancelarijom EU na Kosovu i Misijom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu (OEBS), izražavaju žaljenje zbog odluke Vlade Kosova donete 30. maja da finalizuje eksproprijaciju preko 100 parcela zemlje u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova.

“Kurti je nastavio sa nelegalnom eksproprijacijom na severu Kosova i Metohije, iako je obustava tih protivpravnih radnji bila obaveza u koju se kleo dok se nadao prijemu u Savet Evrope, po istom modelu dezavuiše javnost i međunarodne predstavnike da ima dobru volju da nacrt Statuta ZSO šalje pred Ustavni sud”, navedeno je u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

Pored vladajuće “semaforske koalicije” (SPD, Zeleni i Liberali), podršku predlogu nemačke vlade o produženju mandata misije KFOR-a na Kosovu su u prvom čitanju dale i opozicione demohrišćanske stranke, CDU i CSU.

Za četvrtak se u Prištini i okolini očekuje pretežno sunčano i toplo vreme. Maksimalna temperatura 28 stepeni.

Na današnji dan 5. juna 2004. godine u Gračanici je ubijen Dimitrije Popović (17), a dvadeseta godišnjica njegovog stradanja obeležena je nizom događaja. „Pucanj u Dimitrija ostao je duboko urezan u našoj porodici, Gračanici i promenio je sve“, kazao je na komemorativnoj akademiji Dimitrijev brat, Srđan Popović.

U okviru kampanje povodom Svetskog dana zaštite životne sredine u opštini Gračanica su postavljene kante za reciklažu u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu i dva romska obrazovna centra, saopšteno je medijima iz NVO Komunikacija za razvoj društva (CSD).

Seminar posvećen unapređenju prava romske i aškalijske zajednice na Kosovu završen je u Prištini. Seminar, koji je zajednički organizovala Kancelarija za dobro upravljanje sa Kancelarijom premijera Kosova i Evropskom unijom, okupio je predstavnike Vlade, međunarodne zajednice, lokalnih vlasti i civilnog društva, kao i predstavnike romske, egipćanske i aškalijske zajednice na Kosovu.

Misija OEBS-a predstavila je izveštaj pod nazivom “Od papira do prakse – ocena efikasnosti odgovora pravosuđa na teška dela organizovanog kriminala i korupcije na Zapadnom Balkanu” kao i analizu pravosudnog sistema na Kosovu, na osnovu praćenja 52 predmeta organizovanog kriminala i korupcije koji uključuju 670 ročišta održanih u periodu između jula 2021. i marta 2024. godine, saopšteno je iz ove misije.