Browsing: Vesti

Predstavnici beogradske delegacije Radne grupe za nestala lica, u okviru dijaloga Beograd – Priština, preuzeće u utorak na prelazu Merdare identifikovane posmrtne ostatke tri civilna lica srpske nacionalnosti, koja su stradala u Uroševcu, Prizrenu i Prištini tokom 1999. godine, saopštila je Komisija Vlade Srbije za nestala lica, a prenosi N1.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku u Odeljenju za politička pitanja i izgradnju mira, Miroslavom Jenčom. Sastanku je prisustvovala i specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica Misije UN na Kosovu (UNMIK), Karolin Zijade.

Na objektu Doma kulture i na dečijem igralištu u Sušici u nedelju u večernjim satima primećeni su grafiti uvredljivog sadržaja, saznaje Radio Kim. Policija je izašla na mesto događaja.

Želja za rodnim krajem navela je Lazara Popovića koji živi u Americi da napravi svadbu u svom zavičaju. Zajedno sa svojom izabranicom Suzanom iz Novog Pazara, dočekao je svatove u povratničkom selu Koš u opštini Istok.

Na uzurpiranom placu od 7,5 ari u vlasništvu Ilije Draškovića, raseljenog lica iz Kosova Polja, napravljeni su auto perionica i parking. Kada je Ilija u februaru pokušao da obiđe svoj plac, uzurpator Albanac N.R. mu je uputio pretnje smrću. Iz Policijske stanice u Kosovu Polju su potvrdili da je slučaj prijavljen. Pred kosovskim sudovima trenutno se vode dva postupka: jedan zbog pretnji, a drugi zbog uzurpacije imovine.

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ ogranizuje promociju knjige „Istorija srpske poezije Kosova i Metohije 1951-2022“ pisca i književnog kritičara Aleksandra B. Lakovića u utorak, 18. juna 2024. godine sa početkom u 20 časova.

Udruženje novinara Srbij (UNS) će biti aktivnije u praćenju realizacije treće rezolucije o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu, rekao je u emisiji Slobodno srpski generalni sekretar UNS-a Nino Brajović. Ovo pitanje rešavaće se kroz dijalog Beograda i Prištine, koji prema Brajovićevom mišljenju, sledi pre ili kasnije.

Mlađim Srbima na Kosovu najviše nedostaje urbanizacija i gradski način života koji bi im pružio bolje obrazovne i poslovne mogućnosti, kao i više prostora za njihov razvoj i unapređenje društvenog života. Ovo su istakli pesnikinja i aktivistkinja Mila Mihajlović i direktor nevladine organizacije Aktivni društveni razvoj na Kosovu, Ivan Krstić, u emisiji “Heroji našeg doba”.

Na centralnom Kosovu se očekuje pretežno sunčano i toplo vreme, bez padavina. Maksimalna dnevna temperatura do 31 stepen Celzijusa.