Browsing: Vesti

Trenutna situacija na Kosovu nakon upada Kosovske policije u ekspoziture Banke Poštanske štedionice i Upravu za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije na severu bila je tema razgovora direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića i zamenice pomoćnika državnog sekretara u Birou za pitanja demokratije, ljudskih prava i rada SAD, Nikol Čulik, saopšteno je medijima.

Kosovska policija za region sever napisala je kaznu Stefanu Veljkoviću, potpredsedniku Srpske demokratije za „remećenje javnog reda“ i „podstrekivanje na nasilje“ tokom akcije provere i zatvaranja glavne filijale Banke Poštanske štedionice. Veljković, međutim, kaznu nije prihvatio, objavili su predstavnici SD-a u videu na društvenim mrežama.

Pravoslavni hrišćani proslavljaju Svetog Nikolaja Mirlikijskog čudotvorca. Ovaj svetitelj se smatra zaštitnikom, kako mnogih naroda i oblasti, tako i Sredačke Župe, u selu Sredska okupili su se vernici, na Svetoj Liturgiji u crkvi posvećenoj ovom svetitelju.

Najviši prištinski zvaničnici započeli su radni dan obeležavanjem 25. godišnjice zločina u Dubravi, ubistva tadašnjih albanskih zatvorenika u jednom od najopremljenijih jugoslovenskih zatvora kod Istoka. Jednoglasno su sa ovog mesta slate poruke i optužbe o „zločinačkom srpskog režima“ „najstrašnijem masakru i zločinu“ iz 1999. godine.

U crkvi Svetog Nikole u Prištini je liturgijom i rezanjem slavskog kolača proslavljena hramovna slava. „U ovom hramu treba da se radujemo svagda i na svemu da zahvaljujemo jer upravo ovde nalazi se spasenje“, rekao je u besedi prištinski namesnik Đorđe Stefanović koji je služio liturgiju uz sasluženje sveštenstva Eparhije raško-prizrenske.

“Pošta, banka, Dom zdravlja i institucije Srbije koje pružaju usluge građanima ne mogu biti pretnja miru, ali izostanak poštanskih, bankarskih, zdravstvenih i drugih usluga mogu”, naveo je Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove povodom zatvaranja ekspozitura Banke Poštanske štedionice i Uprave za terzor na severu Kosova.

Pravoslavni vernici danas slave letnjeg Svetog Nikolu, praznik koji obeležava prenos moštiju Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog – čudotvorca iz Mire u Likiji u Bari u Italiji 1087. godine.

Pred nama je promenljivo oblačna sreda sa sunčanim intervalima. Vreme će i danas biti nestabilno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, koji će u drugom delu dana lokalno biti i izraženiji uz mogući grad i veću količinu padavina.