Browsing: Vesti

Dva dana nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, okončanja ratnih sukoba i usvajanja Rezolucije 1244 SB UN-a, počelo je povlačenje jugoslovenskih snaga bezbednosti i dolazak NATO snaga i međunarodne civilne administracije. I dok Albanci ovih dana slave “Dan oslobođenja”, Srbi na Kosovu upozoravaju na konstantno iseljavanje i loše uslove života.

Prvo mesto u kategoriji pisani test na 8. Međunarodnoj olimpijadi u mentalnom računanju – Nemanja Jovanović, učenik prvog razreda i prve godine u školi “Malac genijalac”, briljirao je u pismenom delu takmičenja, nadmašivši konkurenciju iz više od 10 zemalja.

Duodrama „Uspomene Sare Bernar“ po komadu „Memoari“ Džona Marela, a u adaptaciji i režiji Staše Koprivice, sa Tanjom Bošković u glavnoj ulozi odigrana je u Domu kulture Gračanica. „Ovaj doživljaj je za nezaborav“, kazala je Boškovićeva nakon izvođenja predstave.

KFOR je obeležio četvrt veka „posvećenosti trajnoj bezbednosti širom Kosova i regionalnoj stabilnosti“, na svečanosti u Kampu „Filmski grad“ koji je i glavni štab ove vojne misije predvođene NATO-om, saopšteno je medijima.

Glavni ibarski most je od završetka ratnih sukoba na Kosovu postao simbol razdvajanja severnog i južnog dela grada ali i incidenata i sukoba između Srba i Albanaca. Preko mosta se ne prolazi automobilom, ali ga godinama unazad koriste pešaci i biciklisti. Odluka o otvaranju mosta doneta je u SO Severna Mitrovica još u aprilu prošle godine, ali se ona i dalje ne sprovodi. Međutim, poslednjih nedelja čula su se mišljenja da bi uskoro ovaj most mogao biti otvoren.

Povodom godišnjice od ulaska NATO trupa, odnosno “Dana oslobođenja” kako je kosovska vlast imenovala ovaj događaj, u Prištini je održan defile Kosovskih bezbednosnih snaga.

“Posvećenost Sjedinjenih Američkih Država (SAD) narodu Kosova je jaka i stabilna i bićemo uz vas protiv autoritarizma, protiv svakog pokušaja brutalnog suzbijanja i podele društva po etničkim ili verskim linijama, protiv nasilnog uništavanja života i sredstava za život ljudi”, poručio je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

Na Kosovu Albanci i kosovske vlasti danas obeležavaju „Dan oslobođenja“, kako vide ulazak međunarodnih vojnih i civilnih trupa 12. juna 1999 na Kosovo, a nakon 78-dnevnog bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. Ove godine obeležavaju okruglu godišnjicu – 25 godina.

Nakon umereno maglovitog jutra, pred nama je pretežno sunčana i topla sreda. Ipak, lokalno su mogući kratkotrajni pljuskovi.

Danas je u na groblju u Osojanu sahranjen Petar Ostojić, jedan od prvih povratnika nakon progona 1999. godine i čovek izuzetne vezanosti za Srpsku pravoslavnu crkvu i metohijske svetinje.

Osmi po redu Viteški festival „Štit“ (Shield) u Srednjovekovnom tematskom parku „Ordo Drakonis“ posetiocima će tradicionalno omogućiti da učestvuju i uživaju u srednjovekovnim radionicama, takmičenjima i kulturno-zabavnom programu.