Browsing: Vesti

Svetom Liturgijom, rezanjem slavskih kolača, a zatim i litijom kroz ulice gornjeg dela grada u Orahovcu je proslavljen Spasovdan.

Dezinformacije predstavljaju značajan politički izazov i opasnost za demokratiju. Saradnja sa medijima, privatnim sektorom, građanima i civilnim društvom ključne su u borbi protiv manipulacije informacijama, istakli su ambasadori EU i SAD, glavni govornici na „Konferenciji za integritet informacija“ (DISICON).

Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa je važeći i obavezujući u celini i za Kosovo i za Srbiju, uključujući i član četiri, pa lobiranje Srbije protiv Kosova predstavlja jasno kršenje sporazuma, navodi se u pisanoj izjavi portparola Evropske unije (EU) Petera Stana.

Iako je bilo najavljivano da bi evropski šef diplomatije Žozep Borel trebao ove nedelje da preda izveštaj o stepenu ispunjavanja uslova da se Kosovu ukinu kaznene mere Evropske unije, u poslednjem trenutku je došlo do odlaganja bez konkretnih objašnjenja.

Kosovo nije imuno na dezinformacije koje predstavljaju pretnju demokratiji, rečeno je na „Konferenciji za integritet informacija“ (DISICON) u Prištini. Novinari su govorili i o kritičkom pristupu medijima i o nacrtu Zakona o nezavisnoj komisiji za medije.

Državni tužilac, koordinator za krivična dela narkotika kao i Kosovska policija preduzeli su juče istražne radnje u vezi sa sumnjom u izvršenju krivičnog dela kupoprodaja opojnih droga, nakon koje je usledilo hapšenje lica L.Š. u Prištini. Osumnjičeni je, kako bi izbegao hapšenje, automobilom udario u službeni policijski automobil, te naneo povrede policajcima i načinio materijalnu štetu, saopštilo je Osnovno tužilaštvo u Prištini.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je razgovarao sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejmsom O’Brajanom o razvoju situacije na Zapadnom Balkanu.

Dva dana nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, okončanja ratnih sukoba i usvajanja Rezolucije 1244 SB UN-a, počelo je povlačenje jugoslovenskih snaga bezbednosti i dolazak NATO snaga i međunarodne civilne administracije. I dok Albanci ovih dana slave “Dan oslobođenja”, Srbi na Kosovu upozoravaju na konstantno iseljavanje i loše uslove života.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa, kada se Isus Hristos uzdignuo na nebo.

Prvo mesto u kategoriji pisani test na 8. Međunarodnoj olimpijadi u mentalnom računanju – Nemanja Jovanović, učenik prvog razreda i prve godine u školi “Malac genijalac”, briljirao je u pismenom delu takmičenja, nadmašivši konkurenciju iz više od 10 zemalja.

Duodrama „Uspomene Sare Bernar“ po komadu „Memoari“ Džona Marela, a u adaptaciji i režiji Staše Koprivice, sa Tanjom Bošković u glavnoj ulozi odigrana je u Domu kulture Gračanica. „Ovaj doživljaj je za nezaborav“, kazala je Boškovićeva nakon izvođenja predstave.