Browsing: Vesti

Srpski narodni pokret zatražio je od Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ministarstva finasija i prosvete Republike Srbije da studentima Univeziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Severnoj Mitrovici omogući besplatnu prijavu ispita za tekući rok, ali i svaki sledeći dok se problem oko zabrane upotrebe dinara na Kosovu ne reši.

Austrijske književnice Barbi Marković i Fridrike Gesvajner (Friederike Gösweiner) biće gošće mitrovičkog Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ u petak 24. maja 2024. godine od 17.00 časova i tom prilikom će publici biti predstavljen njihov stvaralački portret, nakon čega je predviđen i razgovor sa ovim damama.

Mališani sa teritorije opštine Zubin Potok, njih 45, boravi na letovanju u Sutomoru koje je organizovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju uz pomoć Humanitarne organizacije “Srpska solidarnost” iz Beograda i NVU Pravoslavnog bratstva “Vitezovi SV. Jovana Vladimira” iz Bara, saopšteno je medijima.

“Iako je gradonačelnica još pre 20 dana dobila na poklon 25 novih zastava države Srbije kako bi bili zamenjeni dronjci zastava koji već mesecima vise na banderama u glavnoj ulici, gradonačelnica i opštinske službe i dalje teraju inat i uporno odbijaju da to urade”, navedeno je na Fejsbuk profilu SNV nakon što su pre 20 dana predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) Momčilo Trajković i narodni poslanik u Skupštini Srbije Žarko Ristić Opštini Gračanica poklonili 25 zastava.

“Srpska demokratija najoštrije osuđuje neprofesionalno i politički instruisano ponašanje Kosovske policije koja je danas pokušala da nekolicini građana uruči kazne za izmišljeni incident koji se nikada nije desio. Među ovim građanima je i potpredsednik Srpske demokratije Stefan Veljković”, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima.

Trenutna situacija na Kosovu nakon upada Kosovske policije u ekspoziture Banke Poštanske štedionice i Upravu za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije na severu bila je tema razgovora direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića i zamenice pomoćnika državnog sekretara u Birou za pitanja demokratije, ljudskih prava i rada SAD, Nikol Čulik, saopšteno je medijima.

Kosovska policija za region sever napisala je kaznu Stefanu Veljkoviću, potpredsedniku Srpske demokratije za „remećenje javnog reda“ i „podstrekivanje na nasilje“ tokom akcije provere i zatvaranja glavne filijale Banke Poštanske štedionice. Veljković, međutim, kaznu nije prihvatio, objavili su predstavnici SD-a u videu na društvenim mrežama.

Pravoslavni hrišćani proslavljaju Svetog Nikolaja Mirlikijskog čudotvorca. Ovaj svetitelj se smatra zaštitnikom, kako mnogih naroda i oblasti, tako i Sredačke Župe, u selu Sredska okupili su se vernici, na Svetoj Liturgiji u crkvi posvećenoj ovom svetitelju.

Najviši prištinski zvaničnici započeli su radni dan obeležavanjem 25. godišnjice zločina u Dubravi, ubistva tadašnjih albanskih zatvorenika u jednom od najopremljenijih jugoslovenskih zatvora kod Istoka. Jednoglasno su sa ovog mesta slate poruke i optužbe o „zločinačkom srpskog režima“ „najstrašnijem masakru i zločinu“ iz 1999. godine.