Browsing: Vesti

Direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću odbijena je poseta Kosovu zbog “kršenja sporazuma o međusobnim posetama, njegovih propagandnih izjava i provokativnog jezika na račun Kosova i njegovih građana”, potvrdili su za KoSSev iz Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Kosova.

“Briselski sporazum je u jednom trenutku bio na ivici kolapsa i pitanje je da li se nešto uopšte više dešava po tom pitanju ili to ostavljeno negde po strani, čekajući neko bolje vreme, možda potencijalno i izbore na Kosovu”, kaže za Radio Kim Miodrag Milićević, izvršni direktor NVO Aktiv govoreći o današnjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine.

Na šestoj redovonoj sednici Skupštine opštine (SO) Gračanica usvojen je šestomesečni izveštaj o radu ove lokalne samouprave. Predviđen budžet za 2025. godinu iznosi 9.953.348 evra naveo je direktor odeljenja za budžet i finansije Slaviša Nićić.

Dijalog između predstavnika centralnih institucija i Srba na Kosovu ne postoji, kaže predsednik Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević, te navodi da su izjave premijera Aljbina Kurtija da ima dijaloga sa Srbima netačne. S druge strane, Visar Imeri iz Instituta za socijalne politike “Musine Kokalari” kaže da aktuelna vlada ne može da nameće Srbima vođe, već da razgovara sa svima.

Članice NATO-a izabrale su holandskog premijera Marka Rutea za sledećeg generalnog sekretara Alijanse, piše Rojters.

Ardijan Arifaj, nekadašnji savetnik Hašima Tačija, smatra da današnji sastanak u Briselu na najvišem nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine ne može doneti ništa novo, te da će se strane možda samo dogovoriti da ne bude gore.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastaju se danas u Briselu u novoj rundi dijaloga na viskom nivou, čiji je domaćin visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Redakcija „M novina“ raspisuje konkurs za dodelu novinarske nagrade „Vladimir Vlada Ćosić“ za reportažu objavljenu u pisanim medijima (štampa i internet portali) za 2024. godinu. Nagrade će biti dodeljene treći put.

Nakon vrlo tople noći i vedrog jutra, na centralnom Kosovu se više oblaka očekuje od podneva, a u drugom delu dana moguće su lokalno jake padavine.

U Galeriji Doma kulture “Gračanica” svečano je otvorena izložba sa 26. Vidovdanske likovne kolonije. Nagrade“Longin” i “Dimitrije Popović” dodeljene su istoričaru umetnosti, reditelju, scenaristi i likovnom kritičaru Đorđu Kadijeviću za sveobuhvatno likovno stvaralaštvo i Vladimiru Antiću, najuspešnijem mladom umetniku na likovnoj koloniji “Vidovdan 2024”.