Месец: januar 2012.

Dosadašnji ministar spoljnih poslova Slovenije Samuel Žbogar, koji sutra u Prištini preuzima dužnost specijalnog predstavnika Evropske unije i ambasadora EU upozorio je da preti opasnost od pretvaranja situacije na severu Kosova u zamrznuti konflikt.

Skupštine Opštine Gračanica usvojila je juče godišnji plan rada Skupštine, Uredbu o transparentnosti u Opštini i predlog Odeljenja za javne usluge o dopuni Pravilnika o taksama, tarifama i opštinskim kaznama o izdavanju i upotrebi poslovnih prostora, koje su u opštinskom vlasništvu.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i direktor za Evropu i centralnu Aziju u Evropskoj službi spoljnih poslova Miroslav Lajčak razgovarali su danas o pronalaženju rešenja za sever Kosova.

Nakon nedelju dana potpune blokade zbog snežnih padavina, situacija u selima na Gori je normalizovana, saznaje KIM radio.

Kosovska strateško akciona mreža podržava Zakon o istorijskom centru grada Prizrena. KSAM strahuje da je protest predstavnika civilnog sektora poziv ekstremnim grupama na versku netrpeljivost, nepoštovanje drugih kultura i različitosti.

Zamenica kosovskog premijera i šefica pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri razgovarala je juče sa ambasadorom Velike Britanije na Kosovu Janom Klifom o aktuelnoj političkoj situaciji na Kosovu, tehničkom dijalogu Beograda i Prištine i evroatlanskim integracijama Kosova.

Odbor Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju trebalo bi da na današnjoj sednici razmatra odluku skupština opština na severu Kosova o raspisivanju referenduma o prihvatanju kosovskih institucija.

Delegati Skupštine zajednice opština Kosova i Metohije jednoglasno su podržali održavanje referenduma na severu pokrajine i pozvali građane “da se u punoj meri odazovu pozivu na referendum i tako pokažu svoju lojalnost i privrženost državi Srbiji“.

Zvonimir Stević, državni sekretar Ministarstva za KiM i pokrajinski funkcioner SPS, izjavio je za Danas da će socijalisti konačni stav o izborima na KiM doneti u dogovoru sa koalicionim partnerima, ali i sa opozicijom, jer je za to potreban politički konsenzus.

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić izjavio je da bi održavanje referenduma u opštinama na severu Kosova trebalo odmah odložiti.

Iako je nastava u većini škola na Kosovu i Metohiji nakon četvorodnevnog prekida zbog snega jutros nastavljena i dalje se teško stiže do pojedinih škola a problema ima i sa grejanjem, kaže za KIM radio Predrag Stojčetović.

Mečevi srpskih sportista sa velikom pažnjom pratili su se u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. Ulice su bile puste u vreme kada su se za medalje borili Novak Đoković, srpski vaterpolisti i rukometaši.