Месец: jun 2013.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga prisustvovaće svečanoj proslavi ulaska Hrvatske u Evropsku Uniju.

Svečanom sednicom Skupštine i nizom drugih manifestacija, juče je obeležen Dan Opštine Ranilug. Gradimir Mikić, predsednik Opštine Ranilug kaže da je zadovoljan sa onim što je do sada urađeno ali da ima prostora za dalji napredak.

Srpsko jedinstvo preko je potrebno kako bi se očuvala srpska zajednica na ovom prostoru I njen kulturni identitet, složili su se u emisiji “Dogovor!?” Miroslav Toholj i Ilija Mladenović. Nesuglasice ipak postoje kada je u pitanju način organizacije vidovdanskih svečanosti.

Na magistralnom putu prema Kosovskoj Mitrovici u blizini Gazimestana neposredno nakon završetka parastosa kamenovani su autobusi koji su prevozili Srbe, javlja reporter KIM radija sa lica mesta.

U porti manastira Gračanica tradicionalno je podeljeno ordenje „Majka devet Jugovića“ ženama koje su rodile i odgajile po četvoro i petoro dece.

„I ovaj Vidovdan dočekujemo u istim uslovima i u napetoj atmosferi i mi koji sa strane dolazimo u Gračanicu razmišljamo kako ćemo proći u celoj ovoj priči“, kaže Goran Bogdanović.

Obeležavanje Vidovdana, pripreme i organizacija uoči praznika  teme su večerašnje emisije “Dogovor!?”.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici obeležavaju danas Vidovdan i 624. godišnjicu od Kosovske bitke. U pravoslavnim hramovima liturgije u 13 sati na Gazimestanu parastos.

Direktorica Doma zdravlja u Gračanici i poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rada Trajković izrazila je nezadovoljstvo zbog najava ministarstva policije Kosova da se tokom obeležavanja Vidovdana neće tolerisati “provokativna” ikonografija i da će se majice sa kontraverznim natpisima i simbolima pokrivati belim majicama.

Pristalice pokreta “Samoopredeljenje” blokirale su sve prilaze Skupštini Kosova i onemugućavaju ulazak u zgradu poslanicima.