Месец: avgust 2013.

Povodom međunarodnog dana nestalih, predstavnici porodica nestalih Albanaca i Srba zatražili su rasvetljavanje sudbine svih nestalih na Kosovu na prvoj zajedničkoj konferenciju za štampu u hotelu Grand u Prištini.

Međunarodni dan nestalih obeležen je u Gračanici okupljanjem porodica i Udruženja kindapovanih i nestalih lica. Vlastima u Beogradu i Prištini poručeno je da se pitanje rasvetljavanja sudbina nestalih pod hitno pokrene u Briselu.

Priča o duplim platama na Kosovu je dodatni pritisak na obične građane i otežava i onako tešku i konfuznu situaciju na terenu, smatra šefica Administrativne kancelarije za severnu Mitrovicu Adrijana Hodžić. Ona ipak predlaže racionalnije raspoređivanje novca.

Kao posledica oružanih sukoba gotovo 35.000 ljudi sa Zapadnog Balkana prijavljeno je Međunarodnom komitetu Crvenog krsta kao nestalo. Alarmantno je, navode u ovom komitetu, što je rešavanje slučajeva usporeno poslednjih godina.

Poslanica u Skupštini Rada Trajković istakla je u emisiji „Dogovor!? debata“ TV Centar i KIM radija da će podržati Jedinstvenu srpsku listu, na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu. Fatmir Šeholi, analitičar iz Prištine, upozorava da je ostalo malo vremena za formiranje ove liste.

Predstavnici SPS-a i SNS-a i nastupaće zajedno sa DSS-om u  na predstojećim lokalnim izborima u Pećkom okrugu, dogovoreno je na današnjem sastanku partijskih lidera u Goraždevcu.

Članovi Anketnog odbora za ispitivanje trošenja budžetskih sredstava na Kosovu  utvrdili su brojne zloupotrebe o kojima će izvessetaj do 15. septembra predati parlamentu na usvajanje.

Savet bezbednosti UN u Njujorku razmatra najnoviji izveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna o Kosovu, u kojem se ocenjuje da je ključan izazov primena Briselskog sporazuma na severu Kosova.

Skupom u Gračanici Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu obeležiće sutra, 30. avgusta, Međunarodni dan nestalih lica.