Месец: april 2017.

Fudbalski savez Kosova poručio je Crvenoj zvezdi da mora da dobije dozvolu i pismeno odobrenje ukoliko želi da igra meč u Gračanici.

Vlada Srbije naložila je svim državnim zvaničnicima i službenicima u ministarstvima, kao i direktorima javnih preduzeća da otkažu planirana službena putovanja u Francusku i da se u naredna tri meseca ne dogovaraju ni o kakvim posetama i aktivnostima u toj zemlji, pišu “Novosti”.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić primio je poruku šefa diplomatije Kine Vanga Jia koji mu je preneo da je Peking s pažnjom pratio događaje oko hapšenja Ramuša Haradinaja i da razume zabrinutost Beograda po pitanju KiM.

Od 300 posmrtnih ostataka osoba za koje se sumnja da su nestale tokom rata, u poslednje dve godine identifikovano je 19, ocenjeno je u izveštaju Međunarodne komisije za nestale osobe predstavljenom u Prištini.

Članovi Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM prekrili su Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu crnom tkaninom, izražavajući nezadovoljstvo odlukom suda te zemlje da pusti na slobodu Ramuša Haradinaja koga Srbija traži zbog ratnih zločina.

“Sramna odluka Apelacionog suda u Kolmaru pokazala je, po ko zna koji put, da pravde za srpske žrtve na KiM, kao i na čitavom prostoru bivše Jugoslavije, nema”, saopštila je Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih,ubijenih i poginulih lica na prostoru bivše Jugoslavije.

Dečanski ogranak Lige Istoričara na Kosovu “Ali Hadri”, privremeno je odložio protest i jednosatnu blokadu puta prema manastiru Visoki Dečani, najavljenu za danas, zbog ranije odluke kosovskog Ustavnog suda kojom je potvrđeno pravo vlasništva manastira nad 24 hektara zemlje.

Ministar za rad Aleksandar Vulin istakao je da bi bilo dobro kada bi međunarodna zajednica i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček razumeli da kada Ramuš Haradinaj poziva na etničko čišćenje Srba treba reagovati, a ne ćutati i okrivljavati Srbiju.