Месец: januar 2018.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj prinuđen je da odustane o odluke o dvostrukom povećanju plata sebi i članovima vlade, nakon žestoke reakcije građana i tumačenja Agencije za borbu protiv korupcije koja je ovu odluku kvalifikovala kao nezakonitu.

Kosovski političari nisu slušali moje prethodnike da ratifikuju sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, kako bi Kosovo ostvarilo viznu liberalizaciju, rekao je izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Igor Šoltes, navodeći da Kosovo sada nije na putu vizne liberalizacije.

Svrgnuti katalonski predsednik koji je u Briselu Karles Puđdamon, imam Fetulah Gulen, osnivač “Vikiliksa” Džulijan Asanž, kosovski premijer Ramuš Haradinaj i bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili – nalaze se na listi petorice najtraženijih geopolitičkih begunaca koju je sastavio magazin “Tajm”.

Članovi SNF-a izneli su predsedniku Aleksandru Vučiću tri predloga koja su prema njihovom mišljenju važna za Srbe na Kosovu. Među njima je i predlog o osnivanju fonda za KiM koji je prema rečima potpredsednik SNF-a Živorada Lazića, predsedniku bio “posebno interesantan”.

Državni sekretar Svete Stolice, kardinal Pjetro Parolini obavestio je šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića da Vatikan s posebom pažnjom prati razvoj situacije na Balkanu i u tom kontekstu dijalog Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i delegacija Srpskog nacionalnog foruma sa KiM, koju je predvodio predsednik Foruma Momčilo Trajković dogovorili su se da sredinom marta bude održan skup u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu na kojem bi učestvovali i predstavnici Srba sa Kosova.