Месец: jul 2018.

„Kosovom cirkulišu razne opasne informacije među kojima je i ona o skorom scenariju međusobno dogovorenog incidenta na severu KiM koji bi bio okidač za reakcije na obe strane i koji bi stvorio de fakto podelu na terenu, napisao je otac Sava Janjić na Fejsbuku.

Komandant Komande združenih snaga u Napulju admiral Džejms Fogo i komandant Kfora general major Salvatore Kuoči poručili su da politička pitanja između Beograda i Prištine treba da se rešavaju dijalogom, a da se od NATO snaga na Kosovu može očekivati “odlučno prisustvo” u cilju očuvanja sigurnog i bezbednog okruženja.

Napadi na vladiku Teodosija i oca Savu Janjića pokazuju neiskrenost, licemernost i lažnost nastojanja aktuelne vlasti u Beogradu i “njihovih tobožnjih borbi” da “spasu što se spasti može na Kosovu i Metohiji”, kaže poslanik  u Skupštini Srbije i urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović.

Kosovskom Srbinu Radomiru Antiću (65) određen je jednomesečni pritvor a kosovsko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv njega zbog navodnih ratnih zločina, počinjenih 1999. godine u rejonu sela Žegovačka Vrbica kod Gnjilana. Antić je lišen slobode pre nekoliko dana kada je u njegovoj kući policija pronašla lovačku pušku, pištolj i 40-tak metaka različitog kalibra.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je očekivano to što Velika Britanija, koja od 1. avgusta preuzima predsedavanje u Savetu bezbednosti UN, namerava da spreči da se tokom avgusta održi redovna sednica o situaciji na Kosovu i da je očigledno da Veliku Britaniju “ne interesuje srpski stav”.

Velika Britanija, koja od 1. avgusta, preuzima predsedavanje Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, namerava da spreči da se tokom avgusta održi redovna sednica o situaciji na Kosovu, pišu Novosti. To bi bilo prvi put da se na Ist Riveru o ovoj temi ne diskutuje u tromesečnom intervalu, navodi list.

Organizacije civilnog društva izabrale su u ponedeljak nove članove – srpske predstavnike – Savetodavnog veća za zajednice. Ove godine akreditovano je šesnaest organizacija čiji su predstavnici većinom glasova izabrali – Živojina Ćirkovića, Ivanu Đokić, Dejana Repanovića, Aleksandra Rapajića i Draganu Serafimović, od ukupno dvadeset sedam kandidata iz NVO sektora, i tri nezavisna kandidata.

Predstavnici misija više zemalja EU u Prištini saopštili su da su kosovske institucije dužne da u potpunosti poštuju svoje zakonodavstvo o specijalnim zaštićenim zonama i međunarodne obaveze u pogledu zaštite verske i kulturne baštine, kao i pripadnika svojih zajednica.

Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova simbolično je označila početak rada nove opštinske administracije u Kamenici koja je dobila novi trospratni objekat finansiran sredstvima EU.

Bračni par Cvetković, Sunčica i Siniša, koji su se posle izbeglištva 1999. godine vratili u Prizren pre oko šest godina, jedini su Srbi u ovom drevnom gradu koji se bave filigranstvom i uglavnom od toga žive.

Ramuš Haradinaj je na debati koja se u Skupštini Kosova vodi o dijalogu sa Srbijom rekao da je Kosovo dalo zeleno svetlo za ZSO i da je to sada u procesu. Poslanici su govorili o podeli Kosova i o pravu Hašima Tačija da vodi pregovore.

Potpredsednica Vlade Srbije i funkcionerka Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović ocenila je da predsednika Srbije Aleksandra Vučića opozicija “napada u jeku diplomatske borbe za postizanje kompromisnog rešenja o kosovskom pitanju, da bi zaustavila napredak Srbije u pokušaju da se domogne vlasti.