Месец: februar 2019.

Predstavnici američkog Saveta za nacionalnu bezbednost, Džon Erat i Bred Berkli upozorili su kosovske vlasti da će dalje inistiranje na taksama na proizvode iz centralne Srbije i BiH imati ozbiljne posledice, uključujući i “moguće zatvaranje baze Bondstil” kod Uroševca, piše prištinska GazetaBlic.

Kosovski predsednik i članovi prištinskog tima za dijalog sa Beogradom složili su se danas u Prištini da treba suspendovati taksu na srpske proizvode, kako bi ponovo bio započet dijalog u Briselu, navodi se u saopštenju iz Tačijevog kabineta. Špend Ahmeti, međutim, demantuje da se izjasnio za suspenziju.

Prištinske takse na robu iz centralne Srbije ugrozile su potpisivanje svih regionalnih sporazuma, uključujući i sporazum o snižavanju cena rominga, navela je premijerka Ana Brnabić.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izneo je detalje razgovora sa dvojicom zvaničnika Trampove administracije u Prištini kojima je, kako je rekao, preneo da je za nastavak dijaloga sa Beogradom, ali da sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije ostaju do postizanja sveobuhvatnog sporazuma u okviru postojećih granica.

Etiketiranje novinara i pokušaj diskreditovanja u smislu, “ko vas plaća da tako radite” i slično, neprihvatljivo je i od stane predstavnika vlasti i od strane medija i bilo koga, pa i onih koji se kriju iza izmišljenih profila na društvenim mrežama, rekao je za RTV Kim predsednik UNS na Kosovu Budimir Ničić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je SAD ponudio da odmah prizna nezavisnost Kosova i na stolu je sada razmena teritorija, rekao je u intervjuu za Glas Amerike Vuk Jeremić, lider Narodne stranke i član opozicionog Saveza za Srbiju posle sastanaka u Vašingtonu.

Na nekoliko Fejsbuk stranica u toku jučerašnjeg dana etiketirani su novinari RTV Kim, između ostalog i pitanjima “zašta se zalaže ova televizija, ko ih plaća i čije interese brane”.

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ulio sigurnost svim Srbima sa Kosova i Metohije i ohrabrio ih nedvosmislenom porukom da će država učiniti sve da ih zaštiti.

Policiji nije prijavljen bilo kakav upad grupe naoružanih ljudi na teritoriju centralne Srbije sa prostora Kosova, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Generalni direktor “Trepče” Jovan Dimkić izjavio je da će Srbija, bez obzira na naizgled tešku situaciju zbog najave Prištine o registraciji “Trepče”, nastojati da nađe rešenje za kombinat od koga direktno ili indirektno zavisi 35 odsto Srba na severu pokrajine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister razgovarali su danas o problemu u dijalogu Beograda i Prištine i ocenili da je neophodno ponovno uspostavljanje pozitivnog okruženja, kako bi bili stvoreni uslovi za nastavak dijaloga, saopšteno je iz kabineta srpskog predsednika.