Месец: april 2019.

Danas je ispred hrama Svetog Dimitrija organizovan prvi Sajam vina u Kosovskoj Mitrovici u organizaciji vinarskih udruženja i Kancelarije za KiM. Svoje proizvode, predstavilo je preko 20 proizvođača iz mesta širom Srbije.

Predsednik Srbije izjavio je posle sastanka sa Ginterom Krihbaumom, predsednikom Odbora za evropske poslove u nemačkom Bundestagu da je pozicija Srbije danas bolja, ali da nije moguće da se pronađe rešenje bez saglasnosti Nemačke i Francuske.

Vlada Nemačke objavila je zaključke sa samita lidera Zapadnog Balkana u Berlinu, u kojima se navodi da su učesnici “naglasili značaj konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine za stabilnost u regionu”.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Dijana Živić sastala sa ambasadorkom Finske na Kosovu, Pia Stjernvall, gde su razgovarale o dosadašnjim dešavanjima u ovom sektoru, kao i o razvojnim projektima za koje se očekuje da će biti realizovani u budućnosti.

Strah je presudio, zbog njega deset dana nismo uspeli da ubedimo nijednog izbeglog Srbina iz Nerodimlja da nam pokaže put do ovog mesta i svoj kraj.

Nevladina organizacija „Centar za mir i toleranciju“ (CPT) iz Gračanice, objavljuje konkurs za novi ciklus programa “Unapređenje uključivanja diplomaca iz nevećinskih zajednica u administraciju centralnog i lokalnog nivoa na Кosovu”.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je, nakon sastanka u Berlinu, da su Beograd i Priština “prilično udaljeni u stavovima”. Crnogorski predsednik Milo Đukanović poručuje da je ovo sudbonosan trenutak da se prevaziđe “prastari problem komplikovanih srpsko-albanskih odnosa”.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas završavaju obeležavanje Vaskrsa. Treći dan praznovanja je Vaskršnji utorak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je delegacija Srbije imala seriju teških sastanaka u Berlinu gde je održan skup lidera Zapadnog Balkana sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. “Srbiju ne mogu da uslovljavaju, mora da postoji razgovor a ne spisak želja”, istakao je predsednik.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj, izjavio je da je američkom ambasadoru u Berlinu, Ričardu Grenelu, preneo da se “kosovska vlada protivi ideji razmene teritorija Srbije i Kosova”.

Jedna od tema u Berlinu, gde se održava sastanak o Zapadnom Balkanu, je “pitanje odnosa Srbije i Kosova i kako da se to pokrene sa mrtve tačke”, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel. Razgovaraće se o dijalogu Beograda i Prištine bez tabua i propisivanja rešenja, poručio je francuski predsednik Emanuel Makron.