Месец: april 2021.

Prema poslednjim podacima, Nacionalnog instituta za javno zdravlje, u većinski albanskim sredinama na Kosovu od posledica kovida-19 preminulo je još 11 osoba, ukupan broj žrtava povećan je na 2.173. Zabeležena su 202 nova slučaja kovida-19.

Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji posetiće sledeće nedelje Zapadni Balkan, pošto prve vakcine protiv kovida-19, finansirane od strane Evropske unije, stignu u region, prenosi Gazeta ekspres.

Pripreme za najveći hrišćanski praznik Vaskrs su u toku, a domaćice najviše pažnje posvećuju šaranju jaja. U poslednje vreme ima raznih tehnika ukrašavanja, od onih starinskih sa travkama i lukom do modernijih ukrasa sa sličicama, stikerima i šljokicama. Međutim, u orahovačkom kraju ne odustaju od tradicije ukrašavanja voskom.

U poslanici povodom najradosnijeg praznika Vaskrsa, partrijarh srpski Porfirije pozvao je vernike sa Kosova da budu čvrsti u veri. Kazao je da je su sa srpskim narodom ovde svi Srbi, ali i raspeti Hrist. 

Veliki petak najtužniji je dan u hrišćanstvu. Dan kada se Isus Hristos žrtvovao za sve ljude, bio osuđen i razapet na Golgoti.  Mnogi danas ne jedu ništa, ili samo hleb i vodu.

Predaja 66.240 pipeta koje će se koristiti za uzorkovanje kovid-19 testova označava ujedno i zatvaranje zajedničkih napora u pružanju hitno potrebnih zdravstvenih proizvoda i opreme kao odgovor na pandemiju koronavirusa tokom protekle godine, navodi se u saopštenju  UNDP-a.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas, nakon sastanka sa predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove Žozepom Borelom, da će sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem biti održan „nakon što kosovska vlada završi sa nekim stvarima u Prištini“, prenosi Gazeta ekspres.

U poslednja 24 sata, u većinski albanskim sredinama na Kosovu na koronavirus su testirana 3.262 uzorka, a zabeleženo je 269 novh slučajeva, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je Beograd otvoren za dijalog sa Prištinom, a da je kompromis jedino rešenje. Ističe da pažljivo analizira non-pejper o rešenju za Kosovo, ali da o detaljima ne može da govori.