Месец: avgust 2021.

Šef diplomatije EU, Žozep Borelj, kaže da je EU informisana o interesu Prištine da ga na regionalnim formumima više ne predstavlja UNMIK i naglašava da je postizanje sveobuhvatnog, pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Beogradom ”najbolja osnova za prevazilaženje problema pravnog zastupanja Kosova”, prenosi Tanjug.

Saradnja Srbije i Turske je na najvišem nivou u savremenoj istoriji, zahvaljujući odličnim ličnim odnosima dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, a Srbija je otvorena za dalje jačanje bilateralnih odnosa, poručio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, prenosi Tanjug.

Svečanom liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu obeležena je slava ovog pravoslavnog hrama. Liturgiju je predvodio otac Ilarion, iguman manastira Draganac uz služenje sveštenstva Eparhije raško-prizrenske.

Rapidni rast broja zaraženih i smrtnosti od posledica koronavirusa na Kosovu zabrinjava stručnjake. Raste broj inficiranih i u srpskim sredinama, ali i interesovanje stanovništva u Gračanici da se vakciniše.

Pogoršanje epidemiološke situacije na Kosovu gde se na dnevnom nivou beleži više od 20 smrtnih slučajeva i više od 1000 inficiranih prouzrokovali su pojavljivanje “delta soja” virusa korone i popuštanje mera, odnosno održavanje proslava venčanja i rad noćnih klubova gde je bilo velikih okupljanja, smatra specijalista infektologije dr Iljir Toljaj. Toljaj je u intervjuu za RTV Kim kazao i da nove mere koje je uvela Vlada Kosova nisu izvodljive u svim segmentima. 

Kako se milioni školske dece vraćaju u škole širom Evrope, gde je dominantan visoko zarazan delta soj koronavirusa, Regionalna kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu i Regionalna kancelarija UNICEF za Evropu i Centralnu Aziju pozvale su da škole da ostanu otvorene, uz primenu epidemioloških mera. Deca iz srpskih sredina sačekaće na vraćanje u školske klupe bar do 13. septembra pošto je Vlada Kosova donoseći nove mere odlučila da školska godina na Kosovu počne sredinom meseca, a ne 1. septembra kako je bilo predviđeno. Sa druge strane, školaci u Srbiji kreću na vreme u školu.

Advokati okrivljenih ostali su pri svojim ranijim iskazima da njihovi branjenici nisu krivi i da oni koji su u pritvoru zbog optužbi da su pomagali u ubistvu Olivera Ivanovića treba da se puste da se brane sa slobode.

U centralnoj Srbiji od posledica koronavirusa preminlo je još 12 pacijenata, pa je ukupan broj žrtava povećan na 7.278, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

Prema poslednjim podacima u većinski albanskim sredinama na Kosovu na koronavirus testirana su 7.384 lica, a infekcija je potvrđena kod 932 osobe, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.