Месец: septembar 2021.

Evropska unija je pozdravila dogovor o rešenju krize na severu Kosova koji je danas postignut u Briselu i pozvala obe strane da primene sve ranije postignute dogovore i da nastave dijalog u cilju normalizacije odnosa.

Prema najnovijim podacima u centralnoj Srbiji od posledica kovida-19 preminulo je još 47 pacijenata, pa je ukupan broj žrtava povećan na 8.234, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

Na Kosovu su u poslednja 24 časa preminula četiri lica od posledica koronavirusa, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Direktor Beogradske filharmonije i bivši ministar kulture Republike Srbije Ivan Tasovac je preminuo sinoć oko 21 čas u svom domu u Beogradu. “Mirisi pozorišne sale u Gračanici podsećaju me na detinjstvo”, prisetio se Tasovčevih reči iza zavese prištinskog pozorišta direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević.

“Imamo dogovor! Nakon dva dana intenzivnih pregovora, upravo je postignut sporazum o deeskalaciji i put napred”, napisao je na Tviteru Miroslav Lajčak.

Usled radova na vodovodnoj mreži došlo je do oštećenja cevi, pa meštani Gračanice i okolnih sela, vodu nemaju od srede poslepodne. Ekipe su na terenu i očekuje se brza sanacija kvara, kazao je za RTV Kim direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković.

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovana su 34 nova slučaja infekcije koronavirusom kod 95 testiranih, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.

Protest Srba sa severa Кosova, nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih jedinica na administrativnim prelazima i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica, ušao je u 11. dan na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Danas moguć nastavak razgovora u Briselu, javio je sinoć Radio Slobodna  Evropa.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda na Kosovu će preovladavati mestimično oblačno vreme, sa kišom i grmljavinom.