Месец: septembar 2022.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da se u Briselu sastao sa šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade.

Skupština opštine Gračanica usvojila je 28. septembra 2022. godine “Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine”. Predlog gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić za usvajanje ove odluke je u tri rečenice obrazložila direktorka Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić.

Na iznenađenje mnogih, albanski lideri sa juga Srbije pozvali su stanovnike svoje zajednice da se masovno odazovu predstojećem popisu. Kažu složno – da pokažemo koliko nas ima. Za to su, kako se čulo prethodnih nedelja, dobili podršku sa Kosova, ali svoju brojnost, kako tvrde, žele da predstave, pre svega, državi Srbiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u Moskvi s liderima Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sporazume o ujedinjenju tih područja sa istoka Ukrajine s Rusijom.

Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano demantovao je danas tvrdnje srpskih medija da je EU poverila zadatak izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) drugim subjektima. “Apsolutno su netačne i nedobronamerne tvrdnje medija da je EU bilo koje pitanje iz domena dijaloga (Beograda i Prištine) delegirala drugim subjektima. To se posebno odnosi na temu Zajednice srpskih opština”, rekao je Stano Tanjugu.

Kosovska policija identifikovala je i uhapsilo F.B. za koga se sumnja da je seksualno napastvovalo žrtvu 27. septembra ove godine, saopštilo je Osnovno tužilaštvo u Peći.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba u Prištini je održan okrugli sto u organizaciji Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNPFA) na kome su razmatrani izazovi sa kojima se susreću pripadnici tog dela populacije. „Na žalost, položaj starih ljudi ne samo na Kosovu, nego i u regionu nije baš najbolji“, ocenila je šefica kancelarije UNPFA za kosovo Visare Mujko Nimani.

Carinici su na prelazima Horgoš i Preševo sprečili pokušaje krijumčarenja neprijavljenog novca i zaplenili oko 40.000 evra, a značajan deo novca bio je sakriven u muškim čarapama, saopštila je Uprava carina.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom i članom Delegacije Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Evropskoj uniji Matjažom Nemecom, navodi se u saopštenju Kabineta predsednika Republike.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa specijalnim izaslanikom Vlade Nemačke za države Zapadnog Balkana Manuelom Zaracinom o nastavku dijaloga Beograda i Prištine i aktuelnoj situaciji u regionu, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Evroposlanici su u nacrtu dokumenta Spoljnopolitičkog odbora u vezi sa novom strategijom za proširenje EU, preporučili nastavak pregovora o pristupanju sa Srbijom pod uslovom da se uskladi sa sankcijama EU Rusiji i da se pojača angažovanje Brisela sa ciljem postizanja sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine.

Fondaciji Fridrih Ebert Štiftung (FES) i Evropskom institutu za mir (EIM) poveren je zadatak izrade Nacrta statuta Zajednice srpskih opština, koji bi u revidiranom izdanju, sa unetim primedbama srpskih i albanskih nevladinih organizacija sa Kosova i Metohije trebalo da završi na stolu Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, ali i koji bi trebalo da bude ponuđen vladama u Prištini i Beogradu, kao i najverovatnije zvaničnom Berlinu, pišu Večernje Novosti pozivajući se na diplomatske krugove.

Guverner Centralne banke Kosova Fehmi Mehmeti je odbio da učestvuje na Samitu ministara finansija i guvernera regiona koji se održava u Bečićima u Crnoj Gori, pošto su organizatori u pozivu pored imena Kosova naveli i fusnotu u kojoj se navodi da je Kosovo predstavljano bez prejudiciranja njegovog statusa, u skladu sa rezolucijom 1244 UN-a.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Ljumir Abdidžiku smatra da je aktuelna vlast na Kosovu “potpuno nekompetentna, nesposobna da odgovori na probleme građana, dok Kosovo stagnira u svim oblastima: privredi, obrazovanju, zdravstvu, energetici ili investicijama”.