Месец: april 2023.

Potpredsednik Srpske liste i predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić danas je u Zagrebu prisustvovao Četvrtoj velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća, sa ostalim zvaničnicima Srbije i Srpske pravoslavne crkve i tom prilikom zahvalio predsedniku SNV Miloradu Pupovcu na stalnoj podršci i brizi za Srbe na Kosovu. 

Bivši gradonačelnik severne Mitrovice, Milan Radojević, poručio je da odluku o eventualnom otvaranju mosta na Ibru mogu da donesu samo Srbi koji su, naglašava, platili skupu cenu kako bi ostali da žive u severnom delu grada i ostalim opštinama na severu Kosova.

Na samom ulazu u Ski centar Brezovica, napravljena je deponija smeća koje za sobom ostavljaju gosti i ugostitelji lokala sa skijališta na Šari.

Prema prvim nezvaničnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu koje su tokom večeri 6. oktobra 2019. objavili albanski mediji pozivajući se na stranačke izvore, Samooporedeljenje Aljbina Kurtija i koalicija oko DSK Ise Mustafe su osvojili po 30 odsto glasova. Na drugom mestu se nalazila stranka DPK Kadrija Veseljija sa 22 odsto, a koalicija koju je predvodio Ramuš Haradinaj je osvojila tek 10,58 odsto glasova. “Radio sam neko vreme s njim, on (Kurti) je dobar prevarant”, poručio je odlazeći kosovski premijer. Nijedna stranka, kako se i očekivalo, samosatalno nije dobila potrebnu većinu za formiranje vlade.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, otputovaće u utorak u Brisel da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i to bez toga da ga je upravljački tim Zajednice koji je formirala Vlada, obavestio o tome kakav je nacrt statuta sačinjen. Vladini funkcioneri upozorili su na promenu sastava ovog tima, koji čine četiri Srbina, u slučaju da se i dalje ne javljaju Vladi i ne odazivaju na pozive za sastanke.

Očekuje se promenlјivo i nestabilno vreme uz smenu sunčanih i oblačnih intervala. Moguća je lokalna pojava kiše i plјuskova sa grmlјavinom.

“Ubeđivati građane Srbije da normalizacija odnosa Beograda i Prištine nije u njihovom interesu jeste isto što i poručivati da je rat bolji od mira, nazadovanje od ekonomskog napretka, a samoizolacija od saradnje sa svetom”, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagujući na izjavu predsednika Narodne strane Vuka Jeremića da je u toku prikupljanje potpisa za održavanje referenduma o francusko-nemačkom predlogu.

Portparol Kosovske policije Ismet Hašani potvrdio je za Radio Kim da je slučaj trovanja pasa u crkvenom dvorištu u Novom Brdu zabeležen još u sredu, te da je policija bila na licu mesta i izvršila uviđaj. Takođe je kazao da je jedno lice ispitano, ali da nije zadržano u pritvoru.

U Severnoj Mitrovici od 3. marta traje neprekidno, gotovo svakodnevno trovanje životinja, većinom pasa. Prema podacima Udruženja za zaštitu životinja „Šapa“, u ovom periodu stradalo je do sada, preko 100 pasa, a najnoviji slučaj trovanja pasa, nakon Severne Mitrovice i Zvečana, dogodio i u Zubinom Potoku.