Месец: maj 2023.

Bezbednosna situacija u prepodnevnim časovima protekla je mirno, dok su u popodnevnim zabeleženi incidenti kada su oštećena tri vozila Kosovske policije, dok je tom prilikom jedan policijac zadobio povrede, saopštila je Kosovska policija nakon današnjih protesta u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.

“Izricanje jednomesečnog pritvora Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću, koje je КFOR nasumično i neosnovano zadržao, a potom i predao Кurtijevoj policiji, nastavak je ogoljenog nasilja prištinskog režima nad Srbima na Кosovu i Metohiji”, naveo je u saopštenju za javnost direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković.

Pojačanje i delovanje NATO trupa ne može smiriti zaoštravanje na Kosovu, čemu je glavni krivac kosovski premijer Aljbin Kurti zbog upućivanja specijalne policije da se silom zauzmu opštine na severu, javlja većina medija u EU.

Priština će snositi posledice zbog toga što nije poslušala Vašington i aktuelna dešavanja će se odraziti na naše odnose, izjavio je  ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Kristofer Hil.

“Upravo sam od sudije primio rešenje kojim se mom klijentu određuje pritvor od 30 dana. Sud je, kako vidim u ovom rešenju, u celosti prihvatio navode tužilaštva, ocenio je da postoji osnovana sumnja, kao i drugi uslovi koji su neophodni za određivanje mere pritvora”, rekao je branilac Dušana Obrenovića advokat Predrag Miljković. Pritvor istog trajanja je određen i Radošu Petroviću.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i čestitao mu izbornu pobedu, a zamolio ga je da posle najnovijih dešavanja na Kosovu upotrebi ugled i uticaj svoje zemlje kako bi u regionu opstao mir i zavladala stabilnost.