Месец: januar 2024.

Predstavljajući diplomatski „Okvir za borbu protiv manipulacije informacijama“, specijalni izaslanik Stejt departmenta i koordinator Centra za globalni angažman Džejms P. Rubin je na virtuelnoj konferenciji za medije, kojoj je prisustvovao i novinar Kim radija, rekao da misli kako „postoji sve više razumevanja među liderima u Sjedinjenim Državama, ali i u Evropi i Aziji, da informacioni rat koji vode Rusija i Narodna Republika Kina (NRK) kao deo njihovog velikog nadmetanja u moći, predstavlja opasnost za Sjedinjene Države i opasnost za naše saveznike“.

„Počeo haos zbog Kurtija! Zatvaraju se srpske banke na KiM: Građani obavešteni SMS porukom!“; „ZATVARAJU SE SRPSKE BANKE NA KOSMETU Počeo haos, a krivac je Aljbin Kurti“! glasili su naslvoi portala Informer i Alo 31. januara. U vreme povećanih tenzija i čitavog niza nejasnoća u vezi sa uredbom Centralne banke Kosova o evru kao jedinoj valuti na Kosovu, pomenuti naslovi mogu da doprinesu samo dezinformisanju i medijskom „haosu“. U nastavku i zašto.

Nakon što su Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) i Кancelarija Poverenika za jezike u Prištini reagovali jer na događaju koji organizuje Centralna banka u Prištini nije obezbeđen prevod na srpski jezik, problem je rešen.

Kosovo ima obavezu da primenjuje zakon na celoj teritoriji. Finansiranje kosovskih Srba od strane Srbije u dinarima ne može da se nastavi, jer dinar nije valuta Kosova. Međutim, Kosovo može da pokaže vremensku fleksibilnost u primeni kako bi otklonilo one prve prepreke koje se pojavljuju u praksi, smatra lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši kosovski premijer, Ramuš Haradinaj.

Direktor “Telekoma Srbije” Vladimira Lučića vratio se iz Prištine gde je razgovarao sa američkim ambasadorom i ambasadorom EU kako bi sprečio da prištinska Agencija za zaštitu konkurencije izbaci MTS sa tržišta na Kosovu. Navodi i da odluka o uvođenju evra kao jedine valute neće uticati na poslovanje MTS-a.