Browsing: Gračanica

Komad „Čekajući kraj partije“ Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Nenada Torodovića premijerno je izveden na sceni “Usnija” u Kajmakčalanskoj ulici u Gračanici. “Pozorište ne daje odgovore na pitanja, nego postavlja pitanja koja neće da čuju oni od kojih zavisimo”, istakao je reditelj govoreći o predstavi.

Žiri manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije“ odlučio je da ove godine „Zlatni krst kneza Lazara“ pripadne pesniku Đorđu Sladoju iz Novog Sada. Najznačajnija vidovdanska nagrada namenjena likovnim umetnicima namenjena je istoričaru umetnosti, reditelju, scenaristi i likovnom kritičaru Đorđu Kadijeviću iz Beograda.

Osmi po redu Viteški festival „Štit“ (Shield) u Srednjovekovnom tematskom parku „Ordo Drakonis“ posetiocima će tradicionalno omogućiti da učestvuju i uživaju u srednjovekovnim radionicama, takmičenjima i kulturno-zabavnom programu.

Predstava „Uspomene Sare Bernar“ u produkciji JUK Herceg festa i Hercegnovskog pozorišta u kojoj glavnu ulogu igra poznata srpska glumica Tanja Bošković biće izvedena u sredu 12. juna sa početkom u 20.00 časova u Domu kulture „Gračanica“.

„Tražim sličnosti u deci koja prolaze ulicom i koja liče na njega”, kaže Jorgovanka Popović iz Gračanice. Dvadeset godina je prošlo od 5. juna 2004. godine, kad je njen sin Dimitrije (17) ubijen u centru ovog mesta.

Odeljenje urbanizma Opštine Gračanica organizovalo je nedeljnu akciju povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine. Kampanja je započeta u ponedeljak izlaganjem kutije za prikupljanje plastičnih čepova koji potom služe za nabavku pomagala i opreme za osobe sa posebnim potrebama, a obuhvatila je više lokacija na teritoriji ove lokalne samouprave.

Pripadnici srpske zajednice u Gračanici i Severnoj Mitrovici, u opštinama sa srpskom većinom južno i severno od Ibra, tvrde da popisivači nisu dolazili da ih popišu u okviru popisa stanovništva od 5. aprila do 24. maja.Pojedini su kazali da su želeli da se popišu, dok drugi strahuju da bi mogli biti novčano kažnjeni, prenosi RSE.

„Ako bi se čuo naš glas na taj način što bi se percipirala umetnost, izvođenje nekih predstava, filmova, bilo kakvih kulturnih događanja, mislim da bi i ljudi koji odlučuju o tome kuda se kreće politika jedne zemlje, jednog naroda, drugačije odlučivali i onda bi ih vodili nekim putem koji podrazumeva razumevanje, saradnju, prijateljstvo, lepotu različitosti, uvažavanje onog drugog koji govori neki drugi jezik“, rekao je u Gračanici glumac i producent Svetozar Cvetković.