Browsing: Vjosa Osmani

Povodom godišnjice od ulaska NATO trupa, odnosno “Dana oslobođenja” kako je kosovska vlast imenovala ovaj događaj, u Prištini je održan defile Kosovskih bezbednosnih snaga.

Na Kosovu Albanci i kosovske vlasti danas obeležavaju „Dan oslobođenja“, kako vide ulazak međunarodnih vojnih i civilnih trupa 12. juna 1999 na Kosovo, a nakon 78-dnevnog bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. Ove godine obeležavaju okruglu godišnjicu – 25 godina.

Bivši britanski premijer Ton Bler danas će boraviti na Kosovu povodom 25. godišnjice od prestanka ratnih sukoba na Kosovu. Među gostima na obeležavanju biće i albanski premijer Edi Rama.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je da je “NATO sudbina Kosova” i da će prijem Kosova u Parlamentarnu skupštinu NATO-a kao pridruženog člana “obezbediti da se čuje glas naroda koji je najveći veliki pobornik te organizacije”.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je u razgovoru sa ministarkom za porodicu i socijalni razvoj Katara Marijam bint Ali bin Naser Al-Misnad kazala da „Kosovo duboko ceni kontinuiranu podršku te zemlje, posebno u pomoći oko članstva u međunarodnim organizacijama, ali i za pružanje humanitarne pomoći tokom i nakon rata“, saopšteno je medijima iz njenog kabineta.

Podsekretarka Stejt departmenta za javnu diplomatiju Elizabet Alen je u Prištini izjavila da je sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani „razgovarala o mnogim pitanjima, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom“ za koju je navela da je „suštinski korak ka evroatlantskom putu Kosova“ koji SAD podržavaju.