Browsing: ZSO

Svi sporazumi koje su državnici Srbije potpisali ili se usmeno saglasili sa njima vodili su ka tome da Srbija postepeno ukida svoju državnost na Kosovu i tome da se nadležnosti Srbije prebacuju na novoformirane institicije na Kosovu, rekla je FoNetu istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Maja Bjeloš.

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da uključivanje Venecijanske komisije nije predviđeno u okviru sporazuma iz 2013. i 2015. o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom, i da Priština treba da prestane sa kašnjenjem u ispunjavanju obaveza oko njenog formiranja, prenose prištinski mediji.

“Kurti je nastavio sa nelegalnom eksproprijacijom na severu Kosova i Metohije, iako je obustava tih protivpravnih radnji bila obaveza u koju se kleo dok se nadao prijemu u Savet Evrope, po istom modelu dezavuiše javnost i međunarodne predstavnike da ima dobru volju da nacrt Statuta ZSO šalje pred Ustavni sud”, navedeno je u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

Rezultati istraživanja „Kosovo – Srbija: drugačiji pristup“ koje je sprovedeno u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu, ukazuju da građani ne veruju kosovskim institucijama, ali i da bi o problemima Vlada Kosova trebala da razgovara sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Izraženo je i nezadovoljstvo bezbednosnom situacijom.

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za RTK da Kosovo treba da bude članica EU, Natoa, kao i Saveta Evrope i svih drugih međunarodnih organizacija, ali da Priština mora da uradi “teške stvari koje se od nje traže” i pošalje nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu.

“Kosovo treba da primeni obavezu koju je preuzelo, imamo potpis Vjose Osmani, Aljbina Kurtija i predsednika Skupštine koji su rekli da će ispuniti jednu listu zahteva, ta lista zahteva je stvaranje Zajednice srpskih opština sledeće godine”, rekao je u petoj emisiji druge sezone Aequitas podkasta, Iljir Deda, član projekta Evropska budućnost i bivši poslanik u kosovskom parlamentu.

Na severu Kosova zatvoreno je šest filijala i Uprava za terzor. Aleksandar Šljuka iz Nove društvene inicijative (NSI) izjavio je da ovaj potez kosovskih vlasti može biti shvaćen kao unilateralnan i nekoordinisan. Predsednik Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević izrazio je zabrinutost za radnike i građane koji su koristili usluge Poštanske štedionice, naglašavajući da bi osnivanje Zajednice srpskih opština moglo rešiti ovu krizu.

Ambasador Italije na Kosovu Antonelo De Riu je izjavio da njegova zemlja smatra da je pismo kosovske ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, upućeno Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (u kojem je obećala da će do kraja maja uputiti novi, kosovski, nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom Ustavnom sudu Kosova) ne može shvatiti ozbiljno ako se ne podeli sa svim zainteresovanim stranama.

Podsekretarka Stejt departmenta za javnu diplomatiju Elizabet Alen je u Prištini izjavila da je sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani „razgovarala o mnogim pitanjima, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom“ za koju je navela da je „suštinski korak ka evroatlantskom putu Kosova“ koji SAD podržavaju.