Browsing: Vesti

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode naveo je povodom Dana Evrope da Nemačka podržava Kosovo na putu ka EU, ali i da evropski projekat ne bi bio kompletan bez zemalja Zapadnog Balkana.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je da će proces proširenja EU biti u fokusu novoformirane Evropske komisije nakon junskih izbora, navodeći da politika integracije podrazumeva i Srbiju i da bi na tom putu Beograd trebalo da sprovede reforme u oblasti vladavini prava i pravosuđa, ali i normalizuje odnose sa Prištinom.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) predstavila je elektronsku platformu za zajednice, koju je razvila nevladina organizacija Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) u saradnji sa Kancelarijom za pitanja zajednica pri kabinetu premijera Kosova, a u okviru projekta “Podrška institucijama i zajednicama za izgradnju otvorenog i inkluzivnog društva na Kosovu”.

Dva ubistva žena u roku od pet dana užasnula su Kosovo, ali nisu iznenađenje. Stručnjaci za DW kažu da u tvrdom patrijarhatu žene bivaju ostavljene na milost i nemilost mužu, a da sistem gleda kroz prste nasilnicima.

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi. Deveti maj se od 1950. godine slavi i kao Dan Evrope. Na Kosovu je danas neradni dan.

Na Kosovu će danas biti oblačno vreme ponegde sa kišom koja će, prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Kosova, biti praćena udarima groma.

Ambasador EU na Kosovu, Tomaš Sunjog, uručio je priznanje „Evropljanin godine 2024“ Bekimu Bljakaju, izvršnom direktoru Fonda za humanitarno pravo Kosovo, za značajan doprinos promociji evropskih ideja i vrednosti na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije EU u Prištini.