Browsing: Vesti

Pravoslavni vernici danas slave letnjeg Svetog Nikolu, praznik koji obeležava prenos moštiju Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog – čudotvorca iz Mire u Likiji u Bari u Italiji 1087. godine.

Pred nama je promenljivo oblačna sreda sa sunčanim intervalima. Vreme će i danas biti nestabilno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, koji će u drugom delu dana lokalno biti i izraženiji uz mogući grad i veću količinu padavina.

Odlazeći izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je nedostatak podrške Prištine evropskom predlogu projekta Zajednice srpskih opština onemogućio da Vašington lobira za procese integracija Kosova i da je potrebno više insistirati na formiranju ZSO nego na nastojanjima da se zbliže Beograd i Priština.

Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević izjavila je da je proces proširenja Evropske unije geopolitički proces koji se stalno menja i da nema jednoobraznih pregovora i rokova za pristupanje, a da je Srbija uradila mnogo toga što joj otvara prostor da nastavi put ka članstvu.

“KFOR je obavešten neposredno pre otpočinjanja operacije usmerene protiv ekspozitura Banke Poštanske štedionice koje se nalaze u severnim opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok”, saopšteno je medijima. Osoblje KFOR-a nije bilo uključeno u izvršenje operacije, napominje se.

„Za Kosovo je važno da sluša svoje evropske partnere i da uzme u obzir njihovu zabrinutost. Čuli smo te zabrinutosti i delimo ih, imaju veze sa Asocijacijom srpskih opština i uredbom Centralne banke Kosova i zato pozivamo Kosovo da krene napred po ovom pitanju“, rekla je u razgovoru sa novinarima u Prištini zamenica pomoćnika državnog sekretara SAD iz Biroa za demokratiju, ljudska prava i rad Nikol Čulik.

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić sastala se sa komandantom KFOR-a na Kosovu general-majorom Ozkanom Ulutašem sa kojim je razovarala o bezbednosnoj i političkoj situaciji, saopšteno je na veb stranici Opštine Gračanica.