Browsing: Vesti

Preduslov za normalan život je međusobno razumevanje. Jezik svojih sugrađana trebalo bi da učimo u školi kako bismo shvatili koliko smo zapravo slični i delimo iste probleme, rečeno je na prezentaciji “Rečnika reči koje nemaju prevod” i “Baze fraza” u Barabar centru u Prištini.

Stefanova ulica u Čaglavici rekonstruisana je krajem decembra 2022. godine kada je postavljen novi sloj asfalta. Međutim, nepunih 18 meseci kasnije kolovoz u njoj je ponovo pun velikih i dubokih udarnih rupa i oštećenja, a odnedavno se ovom ulicom razliva i kanalizacija.

U jednom videu na TikToku se, posle zločina u Manhajmu, poziva na nove islamističke napade u Nemačkoj. Autor videa je Muhamed R, srpski državljanin sa Kosova. Od ranije je poznat nemačkoj policiji, ali ne zna se gde je.

Književna nagrada “Grigorije Božović” za 2023. godinu biće dodeljena književnici Sanji Domazet za uverljiv stvaralački dijalog između različitih epoha, sudbina i ljudi u knjizi putopisnih tekstova “Apsint sa Lotrekom”, saopšteno je iz Doma kulture “Stari Kolašin” iz Zubinog Potoka.

S blagoslovom Episkopa raško-prizrenskog Teodosija, organizacija „Čojstvo“ iz Berana i restoran „Nacionalna klasa“ organizuju dobrotvorno veče u cilju prikupljanja sredstava za obnovu crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu.

Nedostatak podrške za pristupanje Savetu Evrope je najnoviji primer poteškoća i neizvesnosti oko konsolidacije pozicije Kosova u međunarodnoj zajednici, kao i odnosa sa saveznicima, piše Glas Amrike na albanskom jeziku. Edvard P. Džozef, ekspert u Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins kaže da kosovski lideri treba da odustanu od politike suprotstavljanja međunarodnoj zajednici i pogoršavanja odnosa sa srpskom zajednicom na Kosovu.

Osnovno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu protiv zdravstvenih radnika srpske ambulante u Prištini, N.P. i E.I., zbog, kako su naveli, krivičnih dela „nezakonito obavljanje medicinske ili farmaceutske delatnosti“ i „proizvodnja i distribucija štetnih medicinskih proizvoda“.