Browsing: Vesti

Na današnji dan 5. juna 2004. godine u Gračanici je ubijen Dimitrije Popović (17), a dvadeseta godišnjica njegovog stradanja obeležena je nizom događaja. „Pucanj u Dimitrija ostao je duboko urezan u našoj porodici, Gračanici i promenio je sve“, kazao je na komemorativnoj akademiji Dimitrijev brat, Srđan Popović.

Misija OEBS-a predstavila je izveštaj pod nazivom “Od papira do prakse – ocena efikasnosti odgovora pravosuđa na teška dela organizovanog kriminala i korupcije na Zapadnom Balkanu” kao i analizu pravosudnog sistema na Kosovu, na osnovu praćenja 52 predmeta organizovanog kriminala i korupcije koji uključuju 670 ročišta održanih u periodu između jula 2021. i marta 2024. godine, saopšteno je iz ove misije.

Odeljenje urbanizma Opštine Gračanica organizovalo je nedeljnu akciju povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine. Kampanja je započeta u ponedeljak izlaganjem kutije za prikupljanje plastičnih čepova koji potom služe za nabavku pomagala i opreme za osobe sa posebnim potrebama, a obuhvatila je više lokacija na teritoriji ove lokalne samouprave.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj će najverovatnije naredne sedmice predati izveštaj o stepenu ispunjavanja uslova i moguće preporučiti da se Kosovu ukinu kaznene mere, saznaje se iz diplomatskih izvora u Briselu.

Završne reči u slučaju Časlava Jolića koji je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva pred Osnovnim sudom u Prištini su izneli tužilac i odbrana optuženog. Presuda Joliću će biti pročitana 10. juna.

S.N. iz Čaglavice i njegova supruga Z.N. zatražili su danas lekarsku pomoć usled stresa i pogoršanog zdravstvenog stanja zbog, kako je naveo S.N, jučerašnjeg uznemiravanja od strane radnika Regionalne kompanije za vodosnabdevanje Priština koji su došli da njegovo domaćinstvo isključe sa vodovodne mreže zbog navodnog duga starog 15 i više godina.

Na prelzu Jarinje u 10.30 časova privedena je Slađana Radović iz Leposavića, članica Partije kosovskih Srba i odbornica u Skupštini opštine Leposavić, saopšteno je medijima iz ove političke organizacije.

Nakon jučerašnjeg pisanja Kim radija o velikim oštećenjima kolovoza u Stefanovoj ulici u Čaglavici i navoda da se nedavno u ovoj ulici razlila kanalizacija, Info služba Opština Gračanica je danas obavestila našu redakciju da je Regionalna kompanija za vodosnabdevanje Priština u proteklom periodu „više puta investirala u ovoj ulici“ usled čega je „došlo do oštećenja“ i dodala da se „uskoro“ očekuje početak radova na zameni vodovodne cevi.

Komandant misije KFOR-a pod vođstvom NATO-a general pukovnik Ozkan Ulutaš je rekao da KFOR pomno prati razvoj događaja u pogledu bezbednosti nakon nedavne izjave kosovskog ministra obrane Ejupa Maćedoncija u kojoj je naveo da je Srbija rasporedila tri brigade u blizini Kosova.