Browsing: Vesti

Podsekretarka za javnu diplomatiju Elizabet Alen sastala se sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Prištini i razgovarala sa njim o bilateralnim odnosima SAD i Kosova, uključujući „zajedničku posvećenost jačanju bezbednosti, prosperiteta i multietničke demokratije Kosova“, saopšteno je medijima iz Stejt departmenta.

Premijer Kosova Aljin Kurti je na sastanku sa podsekretarkom Stejt departmenta za javne poslove i diplomatiju Elizabet Alen „izrazio zabrinutost zbog stalnih pretnji Srbije Kosovu“, ali i zbog činjenice da je „vođa grupe terorista koji su izvršili napad 24. septembra 2023. godine u Banjskoj Milan Radoičić još uvek slobodan u Srbiji“, saopšteno je medijima iz njegovog kabineta.

Ambasador Italije na Kosovu Antonelo De Riu je izjavio da njegova zemlja smatra da je pismo kosovske ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, upućeno Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (u kojem je obećala da će do kraja maja uputiti novi, kosovski, nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom Ustavnom sudu Kosova) ne može shvatiti ozbiljno ako se ne podeli sa svim zainteresovanim stranama.

Podsekretarka Stejt departmenta za javnu diplomatiju Elizabet Alen je u Prištini izjavila da je sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani „razgovarala o mnogim pitanjima, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom“ za koju je navela da je „suštinski korak ka evroatlantskom putu Kosova“ koji SAD podržavaju.

Zamenica državnog sekretara SAD za javnu diplomatiju Elizabet Alen posetila je arheološki lokalitet u selu Drsnik, gde su iskopavanja započeta pre deset godina, kako bi podržala očuvanje kulturnog nasleđa Kosova kroz američko-kosovsko partnerstvo. Alen je u izjavi za Radio Goraždevac naglasila da je očuvanje ovakvih lokacija ključno za multietničko i prosperitetno Kosovo koje SAD žele da vide.

Nevladina organizacija iz Beograda “Forum za bezbednost i demokratiju” je danas saopštila da pozdravlja objavljivanje Zajedničke izjave posle Samita lidera Zapadnog Balkana (ZB) i predstavnika EU i SAD i da tu izjavu i Samit u Kotoru održan u četvrtak smatra značajnim, “uprkos pokušajima njihovog minimiziranja, posebno u javnosti Srbije”.

Od objavljivanja vesti da će Borut Pahor biti novi specijalni predstavnik EU za dijalog, na Kosovu se rodila nova nada da će sada za Kosovo biti bolje. Ali istorija nas je naučila da su u kontekstu dijaloga vlastita imena nebitna. Oni ne mogu da promene opšti strateški kurs. Između Ketrin Ešton, Federike Mogerini i Miroslava Lajčaka, razlike su bile samo u stilu i nijansama. piše za Kohu Demuš Šaša, izvršni direktor Instituta Epik.

„Ako bi se čuo naš glas na taj način što bi se percipirala umetnost, izvođenje nekih predstava, filmova, bilo kakvih kulturnih događanja, mislim da bi i ljudi koji odlučuju o tome kuda se kreće politika jedne zemlje, jednog naroda, drugačije odlučivali i onda bi ih vodili nekim putem koji podrazumeva razumevanje, saradnju, prijateljstvo, lepotu različitosti, uvažavanje onog drugog koji govori neki drugi jezik“, rekao je u Gračanici glumac i producent Svetozar Cvetković.