Browsing: Vesti

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Kosovske agencije za statistiku Avni Kastrati saopštio je da je na severu Kosova registrovano oko 1000 stanovnika, te je ova cifra prema njegovim rečma ohrabrujuća.

“Slobodan Miletić iz Zvečana priveden je danas na administrativnom prelazu Jarinje i određeno mu je zadržavanje od 48 sati, pod izgovorom da je učestvovao u protestima Srba na severu КiM i barikadama, uprkos čvrstim garancijama EU i SAD od 28. decembra 2022. godine da neće biti progona i odmazde nad Srbima, zbog toga što su izražavali svoje nezadovoljstvo usled Кurtijeve okupacije severa КiM”, navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Uspešno je počela primena odluke kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova kojom se omogućava prelazak sa vozačkih dozvola izdatih od strane Republike Srbije za građane na Kosovu, na kosovske vozačke dozvole, oglasio se danas kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja.

Defileom i dečjom priredbom obeležena je 72. godišnjica postojanja Predškolske ustanove „Đurđevak“ iz Prištine. Pred prepunom salom Doma kulture u Gračanici, pesmom, igrom, recitacijama i glumom predstavilo se više stotina mališana.

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Кvinte u Beogradu i šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom o predstojećoj novoj rundi dijaloga u Briselu sledeće nedelje, na kojoj će glavna tema ponovo biti, kako se navodi, “jednostrana i protivpravna odluka Prištine da ukine dinar i dinarski platni promet na Кosovu”.

Danas stupa na snagu odluka Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova o zameni vozačkih dozvola koje izdaje MUP Srbije za gradove na Kosovu, na kosovske vozačke dozvole. U naredna tri meseca, građani, pretežno srpske zajednice na severu Kosova, moći će da zamene vozačka dokumenta.