Browsing: Vesti

Trenutna situacija na Kosovu nakon upada Kosovske policije u ekspoziture Banke Poštanske štedionice i Upravu za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije na severu bila je tema razgovora direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića i zamenice pomoćnika državnog sekretara u Birou za pitanja demokratije, ljudskih prava i rada SAD, Nikol Čulik, saopšteno je medijima.

Kosovska policija za region sever napisala je kaznu Stefanu Veljkoviću, potpredsedniku Srpske demokratije za „remećenje javnog reda“ i „podstrekivanje na nasilje“ tokom akcije provere i zatvaranja glavne filijale Banke Poštanske štedionice. Veljković, međutim, kaznu nije prihvatio, objavili su predstavnici SD-a u videu na društvenim mrežama.

Pravoslavni hrišćani proslavljaju Svetog Nikolaja Mirlikijskog čudotvorca. Ovaj svetitelj se smatra zaštitnikom, kako mnogih naroda i oblasti, tako i Sredačke Župe, u selu Sredska okupili su se vernici, na Svetoj Liturgiji u crkvi posvećenoj ovom svetitelju.

Najviši prištinski zvaničnici započeli su radni dan obeležavanjem 25. godišnjice zločina u Dubravi, ubistva tadašnjih albanskih zatvorenika u jednom od najopremljenijih jugoslovenskih zatvora kod Istoka. Jednoglasno su sa ovog mesta slate poruke i optužbe o „zločinačkom srpskog režima“ „najstrašnijem masakru i zločinu“ iz 1999. godine.

U crkvi Svetog Nikole u Prištini je liturgijom i rezanjem slavskog kolača proslavljena hramovna slava. „U ovom hramu treba da se radujemo svagda i na svemu da zahvaljujemo jer upravo ovde nalazi se spasenje“, rekao je u besedi prištinski namesnik Đorđe Stefanović koji je služio liturgiju uz sasluženje sveštenstva Eparhije raško-prizrenske.

“Pošta, banka, Dom zdravlja i institucije Srbije koje pružaju usluge građanima ne mogu biti pretnja miru, ali izostanak poštanskih, bankarskih, zdravstvenih i drugih usluga mogu”, naveo je Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove povodom zatvaranja ekspozitura Banke Poštanske štedionice i Uprave za terzor na severu Kosova.

Pravoslavni vernici danas slave letnjeg Svetog Nikolu, praznik koji obeležava prenos moštiju Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog – čudotvorca iz Mire u Likiji u Bari u Italiji 1087. godine.

Pred nama je promenljivo oblačna sreda sa sunčanim intervalima. Vreme će i danas biti nestabilno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, koji će u drugom delu dana lokalno biti i izraženiji uz mogući grad i veću količinu padavina.

Odlazeći izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je nedostatak podrške Prištine evropskom predlogu projekta Zajednice srpskih opština onemogućio da Vašington lobira za procese integracija Kosova i da je potrebno više insistirati na formiranju ZSO nego na nastojanjima da se zbliže Beograd i Priština.