Browsing: Vesti

Sedam je dana na snazi odluka kosovskog MUP-a kojom je omogućen prelazak sa srpske vozačke dozvole na kosovsku uz dokaz o uplati takse, lekarsko uverenje i pristanak da mu se ona prva fizički poništi. Kako se sa procesom započelo dan kasnije, odnosno 10. maja, sve do danas ukupno je 203 zahteva za ovu zamenu bilo, današnji je podatak iz Kosovske policije. Od tog broja, kažu podaci, više od polovine zahteva podneto je u opštinama na Severu Kosova.

Koraci koje je Kosovo preduzelo ne ispunjavaju očekivanja međunarodne zajednice, pa stoga ne predstavljaju konkretne korake ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, prema nacrtu koji je predložio Miroslav Lajčak, navodi se u saopštenju pisma koje su Francuska, Italija i Nemačka uputile premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju 15. maja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se radi o „još jednom triku“, u reakciji na najavu da Vlada Kosova priprema Nacrt statuta Zajednica srpskih opština koji će uputiti Ustavnom sudu do kraja ovog meseca.

„Poema ‘Kada plivaš’ može da se čita kao metafora, a razlika u doživljaju je tolika da to dobija smisao“, rekao je sinoć njen autor, reditelj, višestrani umetnik, novinar i putopisac Rastko Šejić na promociji u Domu kulture „Gračanica“.

Dokumenta ne važe, dogovori se ne poštuju, odlučuje se sada i poruke se prenose usmenim putem bez obrazloženja, sve je prepušteno volji pojedinca ili nekoj tamnoj i nepoznatoj strukturi koja donosi odluku