Browsing: Vesti

U crkvi Svetog Nikole u Prištini je liturgijom i rezanjem slavskog kolača proslavljena hramovna slava. „U ovom hramu treba da se radujemo svagda i na svemu da zahvaljujemo jer upravo ovde nalazi se spasenje“, rekao je u besedi prištinski namesnik Đorđe Stefanović koji je služio liturgiju uz sasluženje sveštenstva Eparhije raško-prizrenske.

Rezultati istraživanja „Kosovo – Srbija: drugačiji pristup“ koje je sprovedeno u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu, ukazuju da građani ne veruju kosovskim institucijama, ali i da bi o problemima Vlada Kosova trebala da razgovara sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Izraženo je i nezadovoljstvo bezbednosnom situacijom.

Na centralnom Kosovu predviđa se smena sunca i oblaka. Popodne se očekulu lokalni pljuskovi.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju reagovao je na odluku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku koja je usvojila Rezoluciju o Srebrenici ocenivši da će ona dati vetar u leđa “novim nasilnim pretenzijama i akcijama i imati opasne implikacije po život Srba na Kosovu i svuda gde oni žive”.

Srpski narodni pokret zatražio je od Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ministarstva finasija i prosvete Republike Srbije da studentima Univeziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Severnoj Mitrovici omogući besplatnu prijavu ispita za tekući rok, ali i svaki sledeći dok se problem oko zabrane upotrebe dinara na Kosovu ne reši.

Austrijske književnice Barbi Marković i Fridrike Gesvajner (Friederike Gösweiner) biće gošće mitrovičkog Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ u petak 24. maja 2024. godine od 17.00 časova i tom prilikom će publici biti predstavljen njihov stvaralački portret, nakon čega je predviđen i razgovor sa ovim damama.

Mališani sa teritorije opštine Zubin Potok, njih 45, boravi na letovanju u Sutomoru koje je organizovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju uz pomoć Humanitarne organizacije “Srpska solidarnost” iz Beograda i NVU Pravoslavnog bratstva “Vitezovi SV. Jovana Vladimira” iz Bara, saopšteno je medijima.