Месец: jun 2017.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je, uoči susreta u Dubrovniku sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, da će zasigurno razgovarati o Kosovu i Metohiji, ali i o dijalogu sa Prištinom.

Dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije dao je pozitivne rezultate, kazao je Hašim Tači u Dubrovniku i poručio da budućnost nije u podelama već u integraciji.

Vlasti u Beogradu i Prištini bi morale da ulože više napora kako bi se otkrile sudbine nestalih lica tokom rata na Kosovu, upozorio je Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) na okruglom stolu u Ženevi.

U subotu, 1. jula, u Velikoj Hoči, prigodnim programom, biće obeležene dve godine od smrti Đorđa Stolića Žorža. Žorž Stolić je bio pokretač mnogih programa iz oblasti kulture više od četiri decenije u Velikoj Hoči.

Specijalne komore međunarodnog Specijalnog suda za ratne zločine pripadnika OVK spremne su da podnesu prve dve optužnice, kojima će obuhvatiti 19 osoba, rekao je direktor TV “Klan” Baton Hadžiu, tvrdeći da je jedan od razloga zbog kojih su se na Kosovu odlučili za vanredne parlamentarne izbore bio i Specijalni sud.

„Ono što me najviše oduševljava je kad mi kažu – nije bitno ako si mi doneo pomoć, bitno je da si ti nakon 700, 800 ili 900 kilometara došao u moje dvorište, u moju kuću, da me obiđeš. Tu se osećam jako emotivno“, kaže Milorad  Arlov koji skoro deset godina iz Banjaluke donosi pomoć ugroženim Srbima na Kosovu.

Kosovo je suočeno sa političkom blokadom nakon što su objavljeni zvanični izborni rezultati, koji pokazuju da nijedna stranka ne može sama da formira vladu, a zbog dubokih podela su nespremni da sarađuju, ocenjuje agencija AFP.

“Birači su imali pravo da glasaju sa srpskim dokumentima u kojima matični broj ima 13 cifara, koje su upisivane na uslovnim kovertama gde ima mesta za 10 cifara. U centru za prebrojavanje su to automatski odbijali“, kaže član Centralne izborne komisije Kosova Nenad Rikalo.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da opredeljenost Srbije za članstvo u EU i u drugim različitim oblicima međunarodnih političkih i bezbednosnih integracija nije sprečilo negativni čin jednostranog proglašenja nezavisnosti.