Месец: avgust 2018.

Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi rekao je u intervjuu za Glas Amerike da stav predsednika Srbije o razgraničenju i predsednika Kosova o korekciji granica vidi kao pokušaj pomirenja Prištine i Beograda i uspostavljanja osnove za budućnost. Međutim, po njegovim rečima, za Albance na jugu Srbije neprihvatljiva je bilo kakva razmena teritorija već samo to da se Preševo, Bujanovac i Medveđa pripoje Kosovu.

Visoka predstavnica EU za spoljnu i odbrambenu politiku Federika Mogerini izrazila je nadu da će dijalog Beograda i Prištine moći da se finalizira do kraja mandata aktuelne Evropske komisije, te poručila da će EU podržati svako rešenje do kojeg dođu dve strane, a koje je u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU.

Približava se početak školske godine, a za pripremu dece za polazak u školu, za kupovinu udžbenika, đačkih torbi, svezaka i drugog školskog pribora, roditelji moraju da izdvoje i do 30.000 dinara u zavisnosti od toga gde kupuju i za koliko dece. I dok se deca raduju polasku u školu, roditelji su ovih dana na mukama.

U Domu kulture ,,Sveti Sava” u Štrpcu održan je šahovski turnir za učenike osnovnih i srednjih škola.

„Nastavak javne rasprave o redizajniranju granica i razmeni teritorija je poziv za novu tragediju na Balkanu, što vodi u destabilizaciju, nesigurnost i rizikuje dugoročnu političku i bezbednosnu investiciju za stabilnost i mir na Kosovu i u regionu”, kaže Ramuš Haradinaj. 

Presecanjem trake, predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović otvorio je novoasaflatirani lokalni put dužine 2.376 metara u Livađu. 

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve na sednici održanoj u četvrtak, 30. avgusta, u Beogradu, nije raspravljao o sazivanju vanrednog Svetog arhjereskog sinoda, a ni o tome da li bi najviše crkveno telo trebalo da raspravlja o Kosovu, piše Politika.

Predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Kosova Hašim Tači razgovarali su danas telefonom sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Igor Šoltes čestitao je građanima Kosova odluku Komiteta EU za građanske slobode, pravdu i unutrašnja pitanja da se počnu pregovori Evropskog parlamenta i Saveta Evropske unije o viznoj liberalizaciji za Kosovo.

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da su politički predstavnici Albanaca razgovarali sa ambasadorima SAD u Beogradu i Prištini Kajlom Skotom i Gregom Delavijem o, kako je naveo, različitim temama od zajedničkog interesa i postizanju konačnog sporazuma sa Beogradom.