Месец: mart 2019.

I politika i ekonomija, u poslednje vreme i sport i zabava. Šta god da je tema na Кosovu i Metohiji, neizostavan deo priče je i bezbednost. Milan Radojević, zamenik ministra unutrašnjih poslova Кosova, kaže za RTS da je bezbednosna situacija na terenu drugačija od one koja se navodi u zvaničnim izveštajima.

Direktor Kancelarije za KIM Marko Đurić rekao je da je izjava Evnera Hodžaja da je politika taksi urodila plodom, jer je nanela štetu srpskoj ekonomiji, još jednom pokazuje šta je bio jedini motiv uvođenja trgovinske blokade za proizvode iz centralne Srbije i da je Priština principijelno protiv bilo kakvog dijaloga i kompromisa.

Odluka Prištine iz novembra prošle godine, da se uvede taksa na proizvode iz Srbije i Bosne postigla je željeni efekat, rekao je zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj. Mislimo da bi porez trebalo obustaviti na period od 120 dana, kaže Hodžaj.

Na putu ka manastiru Sokolica, u opštini Zvečan, izbio je požar. Prema informacijama očevidaca, požar je zahvatio rastinje u blizini puta. Kakvo je stanje na terenu, za sada nema zvaničnih informacija.

Izbori za Evropski parlament održavaju se od 23. do 26. maja. Glasaće se u 27, odnosno 28 zemalja članica Evropske unije, u zavisnosti od toga da li će Velika Britanija do tada izaći iz zajednice ili će, ipak, ostati. Кako će uticati na Srbiju, naš evropski put i pregovore o Кosovu i Metohiji?

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović izjavio je danas da će ispoštovati Zakon o zabrani rada kockarnica na Kosovu u periodu od 10 godina i narediti inspekcijskim službama da na teritoriji ove opštine postupe po odredbama koje su usvojene juče u Skupštini Kosova.

Iako po Ustavu Kosova, svaki građanin ima jednaka prava u praksi to i nije baš slučaj. Manjinske zajednice često su diskriminisane na različitim nivoima, a njihova prava, iako su zagrantovana Ustavom i zakonima, se krše.

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet izjavio je da su SAD posvećene pružanju podrške procesu dijaloga između Kosova i Srbije, ali da njihovo strpljenje uvek ima granice i da ne može da garantuje da će Vašington i u budućnosti isto toliko biti posvećen ovome ako vlade u Prištini i Beogradu ne žele da krenu napred u kratkom roku.

O prizrenskom govoru danas znamo mnogo zahvaljujući činjenici da je Prizrenac, general Dimitrije Čemerikić na zahtev Srpske akademije nauka i umetnosti više decenija beležio reči iz Prizrena. Njegov rad nastavili su, tokom vremena, Slobodan Remetić, Snežana Petrović, Radivoje Mladenović, Tanja Milosavljević i drugi.

Predsednik Srbije nakon sastanka sa premijerima Rumunije, Bugarske i Grčke u Bukureštu, pred novinarima je govorio i o kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju, odgovarajući na pitanje o izjavi Haradinaja da podstiče Srbe na Kosovu da napuste prištinske institucije.

Premijer Albanije Edi Rama smatra da je uključivanje Prištine u NATO neophodno i da će predstavljati dodatni kapital za taj vojni savez u preuzimanju potpune bezbednosne kontrole.

Srpski književnik, pesnik, prozni i dramski pisac Dobrica Erić preminuo je u 83. godini