Месец: januar 2020.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije rekao da visoki predstavnik EU Žozep Borel nije danas tražio da Beograd prestane da lobira za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, što traže SAD i neke druge evropske zemlje.

Visoki predstavnik EU Žozep Borel je na konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poručio je da Unija mora više da se angažuje u odnosima Beograda i Prištine. Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da SAD ne mogu same da ponude Prištini stolicu u UN.

Kosovski predsednik Hašim Tači potvrdio je danas da će Skupština Kosova 3. februara glasati o vladi koju predloži lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti.

Kosovska Vlada je na zasedanju ove nedelje usvojila “Globalni Magnitski akt za ljudska prava”, koji sankcioniše osobe koje krše ljudska prava bilo gde u svetu.

Srpska lista neće kočiti sastavljanje buduće vlade, poručio je nakon sastanka Goran Rakić. Njegov partijski kolega Dalibor Jevtić smatra da će njihova politička opcija voditi još jedno ministarstvo, ukoliko ih bude više od 12.

Lider Pokreta Samoopredeljenje (PS) Aljbin Kurti razgovaraće sa predstavnicima manjinskih zajednica koje imaju predstavnike u Skupštini Kosova, uključujući i predstavnike Srpske liste, javljaju prištinski mediji.

Nakon razgovora sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borel sastao se i sa predstavnicima političkih partija na Kosovu. Među njima bili su i predstavnici Srpske liste.

Iako je zima, na političkoj sceni – vruće. Bilo je ili – ili . Ili nova vlada u Prištini ili novi izbori. Ili obnavljanje dijaloga sa Beogradom ili se Amerika povlači. O tome su u jučerašnjoj emisiji Sporazum govorili bivši potpredsednik Vlade Kosova i funkcioner Srpske liste Branimir Stojanović i politički analitičar iz Prištine Beljuj Bećaj.

Bivši komandant „OVK“ Sabit Geci ispitan je danas od strane Specijalnog tužilaštva u prostorijama EULEX-a u Prištini. Gecijev advokat Tahir Recaj (Tahir Recaj), kazao je da se njegov klijent branio ćutanjem, a da je poziv za saslušanje dobio u svojstvu svedoka, javlja prištinska Gazeta Express.