Месец: jun 2022.

Predsednik UNS i direktor doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević izjavio je u emisiji N1 Studio Live, govoreći o položaju Srba sa KiM i izjavi predsednika Vučića o “novim Olujama”, da oni “već 20 godina žive te ’oluje’”. “Mi smo se getoizirali, saterani smo u geto, te strašne rečenice vas pogađaju i obnavljaju ono što dvadeset godina na različite načine živite”, kaže. Neki put, dodaje, “nije potrebno da se podsećamo tih strašnih termina, kao što je Oluja”.

“Kosovo se protivi svakoj dodatnoj mapi puta ili ponovnoj proceni kriterijuma za liberalizaciju viznog režima”, istakla je predsednica Vjosa Osmani i dodala da je Kosovo već dobilo odgovor većine zvaničnika EU da tako nešto nije u planu. U intervjuu za Kosova Press, Osmani kaže da je Kosovo ispunilo sve uslove, ističući da odluka o liberalizaciji kasni.

Rukovodstvo opštine Gračanica održalo je jutros radni vanredni sastanak sa upravom stanice Policije u Gračanici na kojem je od Policije zatražena pojačana kontrola saobraćaja na lokalnom putu Laplje Selo Gračanica ali i na svim ostalim lokalnim i regionalnim putevima u opštini Gračanica posebno na  tzv. kritičnim tačkama gde su poslednjih meseci učestale saobraćajne nesreće.

Patrijarh srpski Porfirije rekao je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Pitanje Temeljnog ugovora će biti rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crne Gore koja je sekularna, rekao je Dritan Abazović.

Udruženje poslovnih žena „Avenija“ iz Lapljeg Sela predstavila je rezultate projekta „Efikasna proizvodnja rukotvorina – žene to mogu“. Projekat je bio posvećen jačanju kapaciteta žena i devojaka iz nevećinskih zajednica na Kosovu, koje su učestvovale u proizvodnji rukotvorina.

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

Dugogodišnji član i bivši direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) i glumac Branko Cvejić preminuo je u Beogradu, saopštilo je večeras to pozorište.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Vlada Kosova dala rok za preregistraciju srpskih tablica do kraja septembra, što znači, kako je rekao, da planiraju opšti napad na sever Kosova najkasnije 1. oktobra. “Imamo petu zemlju koja je povukla priznanje i čekamo da uđu u proceduru u bilo kojoj organizaciji da vam to pokažemo”, dodao je.