Месец: jul 2022.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je odluku kosovske vlade o odlaganju mera reciprociteta za lične karte i preregistraciju automobila.

KFOR je saopštio da je bezbednosna situacija na severu Kosova napeta, da je pomno prati i da su sange KFOR-a spremne da intervenišu ako stabilnost bude ugrožena.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju uveče da predstoji verovatno najteža politička borba u narednim nedeljama i mesecima, te poručio kako se radi sve da se situacija na severu Kosova smiri.

Po uzoru na velike gradove, i u Kosovskoj Mitrovici od nedavno je zaživela usluga dostave. Čak dve službe su za kratko vreme otvorene. Jedna od njih – „24/7 Delivery“, sa jedinstvenim suvlasnikom, koji je istovremeno i sam dostavljač, privlači pažnju pre sveg mladih Mitrovčana.

U većinskim albanskim sredinama na Kosovu od 2.557 testiranih uzoraka na kovid-19 je pozitivno 918 saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.

Nakon višemesečne istrage Kosovske policije protiv krijumčarenja migranata iz azijskih zemalja privedeno je 18 lica, saopšteno je iz policije. Sumnja se da su migranti nelegalno prevoženi iz Albanije na sever Kosova sa namerom odlaska u zapadne zemlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nikada nije bila u kompleksnijoj i težoj situaciji u vezi sa Kosovom, nego što je danas. Najavio je da vlasti u Prištini od večeras u ponoć planiraju da na administrativnim prelazima zaustave sve one koji imaju srpske lične karte. Vučić je zamolio Albance, međunarodnu zajednicu i Srbe sa Kosova da sačuvaju mir. “Ne budu li hteli da sačuvaju mir, ja vam saopštavam – Srbija će pobediti”, poručio je.

Na području Kosova danas su zabeležena dva zemljotresa. Prema prvim procenama zemljotres jačine 2,9 Rihterove skale oko pola sedam jutros se osetio 18 kilometara južno od Uroševca, saopštio je Evromediteranski seizmološki centar, dok je zemljotres magnitude 2,7 Rihterove skale, registrovan jutros u regionu Štrpca, saopštio je Seizmološki zavod Srbije.

Građane centralnog Kosova danas očekuje umereno oblačno vreme sa sunčanim intervalima. Maksimalna dnevna temperatura do 29 stepeni.

NVO Aktiv je 27. jula na konferenciji u Prištini predstavila predlog praktične politike “Mapa puta za borbu protiv korupcije i povećanje transparentnosti” u šest opština sa srpskom većinom: Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić, Zvečan, Gračanica i Štrpce. Pored analize zakonodavnog okvira, prikaza trenutnog stanja korupcije i izazova antikorupcijskih mehanizama, ovaj Izveštaj pojašnjava predloge borbe protiv korupcije opštinama na Kosovu.

Inflacija je u zemljama čija je valuta evro u julu bila rekordna. Cene su porasle za 8,9 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, saopštio je u petak statistički zavod Eurostat.