Месец: februar 2024.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, koji nastoji da u proces rešavanja kosovskog pitanja uvede logičnost, radi pravu stvar bez obzira što se neki žale i naglasio da ga Vašington podržava u tome.

Sjedinjene Američke Države neće pružati neupitnu podršku bilo kojoj vladi Kosova, bez obzira na činjenicu što će uvek podržavati nezavisnost i narod, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenier.

Srpska demokratija se oglasila povodom odbacivanja peticije, koju su građani potpisali kako bi izrazili nezadovoljstvo povodom dodele opštinskog zemljišta kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova za izgradnju policijske baze u Severnoj Mitrovici, navodeći da se “Skupština opštine Severna Mitrovica ruga građanima i peticiju naziva bez zakonskog osnova uz obrazloženje da Kosovo nema Zakon o referendumu.

Građanima severnog dela Kosova nije najjasnija procedura oko početka naplate utrošene električne energije, kaže za Radio Kim Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative povodom najave iz komapnije “Elektrosever” o podeli predračuna i dostavljanja ugovora korisnicima.

Srpkinji V.R. zapaljen je noćas automobil u opštini Leposavić. Osim ovog, oštećena su još dva koja su bila u blizini. Motiv još uvek nije poznat, a KoSSev nezvanično saznaje da je vlasnica automobila bivša šefica administracije opštine pri srpskom sistemu.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je održao predavanje i učestvovao u diskusiji „Izgradnja države na Kosovu: Izazovi i mogućnosti“, na Univerzitetu Kvins (Queens) u Belfastu, Severna Irska i poručio da „biti lojalan socijaldemokratskim principima znači više od promovisanja pravde i jednakosti unutar naših granica, ali i izvan njih“.

Nemački i američki giganti Boš (Bosch) i Majkrosoft (Microsoft) dogovorili su saradnju zarad bolje bezbednosti automobila. To će se postići uz pomoć veštačke inteligencije (artificial intelligence, AI), rekao je predsednik upravnog odbora Boša Štefan Hartung.

Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica Unmika Karolin Zijade istakla je u razgovoru sa izaslanikom nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom da je dijalog Beograda i Prištine jedini održivi put napred.