Browsing: Srbija

Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je da je pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog navodnog nedoličnog ponašanja njegovih navijača, na marginama utakmice koju je Srbija izgubila od Engleske (1:0) na Evropskom prvenstvu u nedelju u Gelzenkirhenu.

Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa je važeći i obavezujući u celini i za Kosovo i za Srbiju, uključujući i član četiri, pa lobiranje Srbije protiv Kosova predstavlja jasno kršenje sporazuma, navodi se u pisanoj izjavi portparola Evropske unije (EU) Petera Stana.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala ocenila je da je Srbija postala pretnja regionu Zapadnog Balkana i da bi zapadne demokratije trebalo da promene svoje strategije u odnosu na Beograd, javlja RTK.

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) rekao je da Srbija intenzivira saradnju sa Rusijom, Kinom i Iranom, upozorivši da postoji realna opasnost od, kako je rekao, novog rata u regionu.

Odlazeći izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je nedostatak podrške Prištine evropskom predlogu projekta Zajednice srpskih opština onemogućio da Vašington lobira za procese integracija Kosova i da je potrebno više insistirati na formiranju ZSO nego na nastojanjima da se zbliže Beograd i Priština.